18. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić razgovarao sa patrijarhom povodom hapšenja episkopa Joanikija, pozvali na mir i pribranost

Predsednik Republike Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim G. Irinejom. Nakon razgovora dajemo zajedničko saopštenje dva kabineta.

Predsednik Republike i Njegova Svetost patrijarh izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

Patrijarh srpski G. Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima. Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom G. Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Related posts

Uhapšeni S.M. iz Beograda i D.M. iz Pančeva

Jasmina Petkovic

„Električni orgazam“ slavi 40 godina, a zamišljen kao bend za jedno veče

Jelena Belić

Moguća proizvodnja testova u Srbiji

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija