26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Novine u izbornom procesu poslanika i odbornika

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, izmene Zakona o lokalnim izborima i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene Zakona o lokalnim izborima odnose se na očuvanje zdravlja od zarazne bolesti kovid 19 u izbornom procesu, s obzirom da i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja, koje se pre svega odnose na fizičko distanicranje.

S obzirom da nisu sve stranke koje žele da učestvuju na izborima predale liste, one će nastaviti proces prikupljanja potpisa, a osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

Drugi razlog predloga izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika je „politički dogovor“ koji je postignut na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnik svih lista koje su zainteresovane da učestvuju na izborima 21.juna.

Izmenama i dopunama Zakona o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara.

Takođe, pošto pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja.

Zakonom je propisano da su zdravstvene ustanove – državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani, dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

Related posts

Vučić: Svet mira i dijaloga je moguć

Mica Milakov

Pooštravanje mera: Ako budu i dalje gužve, zabrana izlaska starima

Nikoleta Dragaš

Čestitka Sija povodom Dana državnosti

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija