23. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kovačica Najvažnije Vesti

Etno-kuća u Uzdinu čuvar rumunske tradicije

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina više od jedne decenije bavi se očuvanjem ručnih radova, nošnje i običaja Rumuna koji žive u ovom banatskom selu. U okviru ovog udruženja otvorena je i Etno kuća u kojoj se nalaze autetntični predmeti koji su nekada korišćeni u rumunskom domaćinstvu.

Rumunska narodna nošnja, koja se više skoro i ne izrađuje, poznata je po bogatom koloritu. O čuvanju odeće svojih predaka u selu Uzdin brine Udruženje žena „Bakice”. Nekada se prema nošnji mogla videti pripadnost društvenoj klasi, te se bogato ukrašene nošnje nisu mogle videti na svakoj osobi, a određivale su i prilike i status unutar same porodice jer je nošnja znala da odvaja devojku od žene.

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina čuva narodne nošnje koje polako nestaju. U tom cilju „Bakice“ organizuju razne izložbe narodnih nošnji, pa su organizovale izložbu „Lepa je rumunska narodna nošnja“.

Donedavno se u Uzdinu žene u rumunskoj nošnji mogli sresti na svakom koraku. Danas ih gotovo nema, kažu „Bakice“, pokazujući brojne pedmete koje su godinama vredno sakupljale, a koji su nekad bili sastavni deo gotovo svakog domaćinstva u Uzdinu.

U Etno sobi imamo „Ovde imamo jednu svečanu sobu s vezenim jastucima i ćilimima, u drugoj sobi je ljuljaška za bebu, starinski razboj za tkanje, tamo je i kuhinja i pokućstvo gde se mesi i hleb“, kaže Ana Bojer.

Osim nošnji i običaja ove vredne žene od zaborava čuvaju i stara rumunska jela kao što je testo s krompirom. Ana Perović, članica udruženja kaže da je to je tradicionalno rumunsko jelo a recept je naučila od svoje bake.

Udruženje čini oko 20 članica. Sastaju se svakog ponedeljka, a česti su gosti i drugih udruženja. Ove vredne žene organizuju i brojne literarne surete, pesničke večeri, ali i druge brojne maifestacije kao što je tradiocionalna izložba nošnji pod nazivom „Lepa je rumunska nošnja“. Iz Uzdina smo poneli uverenje da smo kao država bogati onoliko, koliko umemo da poštujemo i čuvamo različitosti u našem društvu.

Related posts

Pančevci s radošću dočekuju Božić, badnja vatra u pančevačkim hramovima

Nikoleta Dragaš

Mali predao respiratore i medicinsku opremu Drvaru

Branislava Grčić

Makron čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija