1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić učestvovao na video-samitu lidera EU i Zapadnog Balkana

Lideri EU i Zapadnog Balkana završili su zajednički video-samit koji je održan umesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu. Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Lideri su se fokusirali na odgovor na krizu kovid 19, a sama politika proširenja nije deo agende.

Pitanje zajedničkog odgovora Zapadnog Balkana i EU i solidarnosti je neminovno došlo u prvi plan i ono će zauzeti centralno mesto u zajedničkoj deklaraciji. Tu se podseća da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra kao pomoć Zapadnom Balkanu za saniranje neposrednih ekonomskih i zdravstvenih posledica epidemije.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Suma Čakrabarti, najavio je snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od čak 1,7 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde.

Čakrabarti je, u obraćanju na virtuelnom samitu, naveo da će EBRD pojačati podršku reformama koje će regionu pomoći da se izbori sa ekonomskim uticajem pandemije koronavirusa.

Srbiju na video-samitu predstavljao je predsednik Aleksandar Vučić, a sa Zapadnog Balkna razgovorima su prisustvovali i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Đukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Sa evropske strane na video-konfrenciji učestvovali su lideri 27 država članica EU, čelnici EU institucija kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske, kao predsedavajuće Savetom EU, a usvojena je i „Zagrebačka delaracija“.

Nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona

Fokus Deklaracije biće na „jedinstvu i solidarnosti“ u borbi protiv koronavirusa, ali i na EU podršci regionu u odgovoru na krizu kovid 19.

Delaracija koju potpisuju lideri EU, uz „konsultacije“ sa liderima Zapadnog Balkana, ponavlja i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesu pomirenja i saradnje i rešavanja bilatreanih problema pri čemu se pozdravlja izbor EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri će partnere sa Zapadnog Balkana pozvati da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom kao i da jačaju zajedničku saradnji na rešavanju zajedničkih izazova kao što su zajednička bezbednost, borba protiv terorizma i ekstremizma, migracije, trgovina ljudima, drogom i oružjem.

„U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou“, između EU i Zapadnog Balkana“, stoji u zaključku Deklaracije.

Plenković: Hrvatska spremna da podrži evropske napore suseda

Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči samita da je Hrvatska spremna da podrži reformske i evropske napore susednih zemalja.

„Ne samo u kontekstu pregovora za pristupanju koje vode Crna Gora i Srbija, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Evropskog saveta kada je zahvaljujući i diplomatskom angažmanu Hrvatske došlo do odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i poruka koja ide prema BiH, važnoj zemlji kojoj želimo da pomognemo u reformama“, rekao je Plenković.

Related posts

VEŽBA „VEK POBEDNIKA 1918-2018“! Predsednik Vučić: PONOSNI SMO NA SVOJU VOJSKU I OBEĆAVAM DA ĆE BITI – JOŠ MOĆNIJA!

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić obilazi Krušik

Zorana Stekovic

Pavlov: Ovo je vandalizam, politička volja se izražava na izborima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija