22. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Izbori 21. juna

Izbori u Srbiji, parlamentarni i lokalni, biće održani 21. juna, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa predstavnicima devet političkih lista koje su najavile učešće na izborima.

Izbori su demokratsko pravo i najviši interes građana i države Srbije da izaberu skupštinu i druge organe vlasti.

Vučić je rekao da će u sredu, ako sve bude kako se očekuje, Skupština Srbija ukinuti vanredno stanje, te se postavilo pitanje održavanja izbora, koji su prvobitno bili raspisani za 26. april, pa odloženi zbog epidemije Kovida 19.

“Mi smo prihvatili ideju nekih političkih stranaka, koje su tražile dodatnih pet dana, za izbornu kampanju, u skladu sa zakonom, da imaju 38 dana do tada. Izbori će biti 21. juna”, rekao je Vučić.

Reč je o parlamentarnim i lokalnim izborima u većem broju lokalnih samouprava.

Vučić je istakao da je dogovoreno da se po pitanju predizborne kampanje i izbora sluša preporuka lekara.

„Razgovarali smo o svemu i ravnomernosti u predstavljanju, o javnim skupovima. Dogovorili smo da ćemo poštovati preporuke struke. U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu čekaćemo mišljenje epidemiologa. Neki se nadaju da će biti mogući skupovi, ali moguće je i da ih ne bude. To neće zavisiti od nas, već zdravlja nacije, i nivoa epidemije sa kojem ćemo se suočavati“, objasnio je on.

Vučić je kazao da postoji jedan problem, a to je dostupnost notara u uslovima daljeg postojanja bilo kakvih vanrednih mera, zbog čega je dogovoreno, a svih devet lista koje su skupile potpise po težoj proceduri, da i opštinski overitelji vrše overu potpisa i to ne samo za lokalne izbore.

Kaže da je bilo i razgovora o atmosferi, pri čemu je naglasio da je njemu kao predsedniku važno da posle ovog teškog vremena, kroz koje smo prošli pokušamo da obezbedimo demokratsku atmosferu i izaberemo rukovodstvo, a potom po izboru skupštine vladu, koja će da služi interesima građana Srbije.

Rekao je da će zamoliti notare i njihovu komoru da pomognu i što je moguće više ubrzaju sve procedure, iako već rade svoj posao dobro.

„Ono gde postoji veća gužva i problemi su na lokalnim izborima, gde je teže prikupiti potpise, a veliki su ih već prikupili. Takvi su zakoni, i mi smo ih preuzeli iz prethodnog perioda. Nemoguće je suštinski menjati velike stvari, možemo samo tehničke“, naveo je on.

Kazao je da će se doneti uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovani epidemiolozi kako i na koji način, posebno na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

„Ovo je naša demokratska obaveza, pravo. Najviši interes Srbije i građana je da izaberu Narodnu skupštinu i rukovodstvo. Kao predsednik Republike želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i mogućnošću da predstave planove i programe“, istakao je on.

Vučić je kazao da će lično pokušati i zamoliti svoje saradnike u organima vlasti da duhom tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti odišu u ovoj izbornoj kampanji.

„Znam kako izgledaju političke strasti i kako se neki dovijaju da dođu do glasova, ali obaveza je nas da se tako ponašamo“, podvukao je on.

Preneo je da su današnjem sastanku prisustvovale partije koje su najavile učešće na izborima, i one koje su to želele, bilo iz vlasti ili opozicije, a razmenjeni su stavovi o svemu što je urađeno u prethodnom periodu od prethodnog sastanka, od kojeg je prošlo gotovo mesec i po dana.

„Ocenili smo prethodni period i razgovarali o tome koji je najbolji način da se, uz poštovanje Ustava i zakona izađe na izbore“, rekao je Vučić u obraćanju nakon sastanka.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Na sastanku su bili i lider socijalista Ivica Dačić, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednik DS S Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla Novica Antić, predsednik Nove stranke Zoran Živković i njegov saradnik Aris Movsesijan.

U Palati Srbija bili su i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnica Zavetnika Milica Đurđević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Prisutni su bili i Marko Đurišić iz organizacije „Srbija 21“, Bojan Kostreš iz LSV, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapcih, Milan Stamatović iz „Zdrave Srbije“, predsednik i potpredsednik SVM Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta „1 od 5 miliona“.

U Palati je inače posle dužeg vremena prisutan veliki broj medijskih ekipa.

Izvor: RTV

Related posts

Doktor veterine Zoran Ninković odlučno u bolju budućnost: „U nedelju glasam za broj 1 – za našu decu“

Bojana Kecic

Predsednik Vučić: Da uradimo sve da očuvamo mir i političku stabilnost

Zorana Stekovic

Umetnost u Pančevu „angažovanija“ nego ranije

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija