1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo

PROUNS: Solidarnosti unutar novinarske zajednice apsolutno nema

 

Svetski dan slobode medija obeležava se 3.maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaženavažnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda i položaja zaposlenih u medijima. A kakvo je zaista stanje u medijima?

Ovaj treći maj drugačiji je od svih dosada.Zbog pandemije virusa korona, medijima preti ozbiljan problem, a novinarima, naročito onima koji ne pripadaju «kvazi eliti», preti se i smrću. Novinari sve češće postaju meta napada kolega, najčešće onih «nezavisnih» od aktuelne vlasti, a «zavisnih» od kojekakvih tajkuna, inostranih grupa i grupacija.Solidarnosti unutar novinarske zajednice apsolutno nema.

A da nažalost, nema kraja prostoti i bahatosti, potvrđeno je i najnovijim pretnjama kolegenici Radi Komazec, novinarki i urednici lista „Jedinstvo“ sa Kosova i Metohije koja je danima izložena najprimitivnijim pretnjama i uvredama. Kolegenica Komazec, nakon što je pomenuta u jednom od predloga u emisiji „Utisak nedelje“, suočena je sa brojnim napadima n adruštvenoj mreži Tviter i dovedena je u životnu opasnost.

PROUNS(Profesionalno udruženje novinara Srbije) poručuje kolegenici Radi, da je bezuslovno podržava zato što svojim dosadašnjim radom i zalaganjima na polju novinarstva može da bude trener profesionalnosti i stručnosti onima koji je napadaju.

PROUNS upozorava da vređanje naistomišljenika nesme da poprimi prihvatljiv okvir u našem društvu.Ukoliko izostane reakcija nadležnih i niko od organa javne vlasti ne pozove, konačno, „kvazielitu“na odgovornost zbog ovakvog ponašanja, stižemo do početka kraja odgovornog novinarstva u Srbiji.

Ovom prilikom PROUNS upozorava da je već postalo uobičajeno da se onlajn pretnje na sudu i u policiji tretiraju kao „izražava njemišljenja, a nepretnja“ .I to nije dobro. I tome pod hitno treba stati na put.

Pred ovakvom vrstom nasilja, pogotovo na Međunarodni dan slobode medija, ne treba žmuriti. Jer, čemu da se nadaju ostali građani?U srpskom novinarstvu i medijima,ne bi smelo da bude mesta za ovakve prostote.

 

Related posts

PISA zadaci umesto kombinovanog testa od 2022. godine

Aleksandra Miloševska

Jabučki vinogradari osveštali vinograde

Nikoleta Dragaš

Važno: Preporuke lekarske komore, pogledajte!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija