25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Za prve dve nedelje primene Zakona o agencijskom zapošljavanju zaposleno oko 8. 500 radnika

Primena Zakona o agencijskom zapošljavanju počela je 1. marta, neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, a u prve dve nedelje od početka primene preko agencija za privremeno zapošljavanje, posao je dobilo 8. 562 radnika.
Polovina od tog broja je zaposlena na neodređeno vreme, a druga polovina na određeno, pokazuju podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja koji raspolaže podacima o broju angažovanih lica preko agencija za privremeno zapošljavanje, jer se oni tu prijavljuju pod posebnom šifrom.

Cilj donošenja ovog propisa bio je da radnici angažovani na ovaj način imaju jednake uslove i prava iz radnog odnosa kao i zaposleni kod poslodavca korisnika.

Ta oblast ranije nije bila uređena nijednim propisom, te su radnici radili preko omladinskih organizacija i bili angažovani na privremenim i povremenim poslovima.

Tako nisu imali pravo na mnoge prinadležnosti iz radnog odnosa koja važe za one koji rade na određeno i neodređeno vreme (naknadu usled sprečenosti za rad bolovanje, pravo na godišnji odmor).

Zakon o agencijskom zapošljavanju stupio je na snagu 14. decembra 2019. godine, a u punoj primeni od marta ove godine, a budući da je zbog novonastalih okolnosti uvedeno vanredno stanje već posle 15 dana, u ovom momentu se ne može govoriti o efektima primene zakona, kažu u resornom ministarstvu za Tanjug.

„Veoma je kratak vremenski period pune primene Zakona, i on ne može biti relevantan za analizu efekata primene“, ističu u ministarstvu.

Prethodnih dana sindikati su ukazali da je broj zaposlenih radnika na određeno i neodređeno vreme u Srbiji povećan od kada je stupio na snagu Zakon i da je razlog povećanog zapošljavanja bez posredstva agencija to što su izjednačena prava radnika zaposlenih preko agencija i radnika direktno angažovanih bez njihovog posredovanja.

Zakonom se praktično utvrđuju jednaka prava iz rada i po osnovu rada ustupljenih zaposlenih i zaposlenih neposredno kod poslodavca korisnika (u pogledu zarade, uslova rada, radnog vremena, pristupa objektima za ishranu i decu…), ograničava rad na određeno vreme preko agencija za privremeno zapošljavanje i sprečavaju situacije da jedno lice godinama radi kod istog poslodavca preko različitih agencija.

U zakonu se navodi da će ustupljeni zaposleni za vreme privremenog obavljanja poslova kod poslodavca korisnika imati pravo na jednake uslove rada kao i uporedni zaposleni kod poslodavca korisnika.

Jednaki uslovi rada odnose se na trajanje i raspored radnog vremena, prekovremeni rad, noćni rad, odmor u toku rada, dnevni, nedeljni odmor i godišnji odmor, odsustvo uz naknadu zarade u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, odnosno pravilnikom o radu koji se primenjuje kod poslodavca korisnika.

Za ovakvo angažovanje potrebno je da privredni subjekti imaju dozvolu, odnosno tek nakon dobijanja dozvole resornog ministarstva mogu registrovati šifru delatnosti 78.20 i 78.30 u Agenciji za privredne registre kao pretežnu delatnost.

Ukoliko ne postupe u skladu sa zakonom i rade a da za to nemaju dozvolu, kazne se kreću od 800.000 do 1,5 milion dinara.

Do sada je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdalo 37 dozvola za rad agencija za privremeno zapošljavanje.

Inače, ukupan broj ustupljenih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme kod poslodavca korisnika ne može da bude veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih kod poslodavca korisnika na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih, odnosno na dan izmene tog ugovora kojima se menja broj ustupljenih zaposlenih.

Poslodavac korisnik koji ima manje od 50 zaposlenih na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih, može da angažuje jednog ustupljenog zaposlenog ako ima od dva do devet zaposlenih, dva ustupljena zaposlena ako ima od 10 do 19 zaposlenih, tri ustupljena radnika ako ima od 20 do 29 zaposlenih.

Ako ima 30 do 39 zaposlenih, može da angažuje četiri ustupljena zaposlena, i ustupi pet zaposlenih ako ima od 40 do 49 zaposlenih.

U propisana ograničenja ne računaju se ustupljeni zaposleni kod poslodavca korisnika koji imaju sa Agencijom zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme, bez obzira na koji period su ustupljeni poslodavcu korisniku.

Related posts

Predsednik Vučić primio pismo predsednika Kine Si Đinpinga

Branislava Grčić

Predsednik Vučić se sastao sa kolegom Micotakisom iz Grčke: Nema promene odluke o Kosovu! Puna podrška Srbiji!

Jasmina Petkovic

OO SNS Kovin najoštrije osudio rušilačke napade u srpskoj prestonici i drugim gradovima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija