23. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Brnabić: Skupština se nije sastajala jer je rastao broj obolelih

Premijerka Ana Brnabić objasnila je danas da se poslanici nisu ranije sastali, jer je procenat obolelih sa 4,27 odsto porastao na 33,08 odsto, koliko je iznosio 24. marta, navodeći da je vlada zamolila parlament da se sastane istog trenutka kada su se stvorili uslovi za to.
“Nije reč samo o 250 poslanika. To je mnogo veći broj ljudi, više od 500”, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije gde je u toku rasprava o potvrđivanju odluke o vanrednom stanju. Ona je objasnila da je 10.marta procenat obolelih bio 4,27 odsto u odnosu na testirane, a onda je već sledećeg dana bio 11,92 odsto, 14 marta 17,6 odsto, a 24.marta čak 33,08 odsto. Vanredno stanje u Srbiji je, inače, uvedeno 15.marta.

Mislim da bismo imali užasne posledice, veliki broj obolelih i da bi imali i neke smrtne slučajeva, rekla je Brnabić i objasnila da je juče procenat obolelih bio 4,07 odsto zbog čega je, kaže, uz sve mere bilo moguće da se skupština sastane.

Drugo je pitanje, kaže Brnabić, da li bi vlast bila kritikovana šta god odlučila. Kao jedan od primera je navela komentare u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja.

„Sve kritike su bile uperene na to zašto ne uvedemo vanredno stanje, zabranu kretanja, karantin, zašto su naše mere blage. Na Novoj S 13.marta je bio intervju sa (Goranom) Belojevićem koji je rekao da će u Srbiji bez vanrednog stanja biti gore nego u Italiji“, rekla je Brnabić.

List Danas je, kako je rekla, takođe pisao o tome da je Srbija u iščekivanju dok je planeta u karantinu.

„To su sve oni koji danas pozivaju na lupanje u šerpe, rekla je Brnabić.

Kako je vanredno stanje uvedeno 2003. godine?

Vlast je 2003. godine neustavno uvela vanredno stanje, rekao je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović u odgovor na primedbu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića na način na koji je vanredno stanje uvedeno zbog pandemije virusa korona.

Martinović je rekao da je 2003. vlast, kojoj je pripadao i Živković,m uvela vanredno stanje na teritoriji cele Srbije, iako je, kaže, po tadašnjem Ustavu, iz 1990. godine, to mogla da uradi samo na delu teritorije Republike.

Njih dvojica su, inače, raspravu započeli još juče, a danas je nastavili.

„Martinović je juče izneo mnogo neistina u vezi sa mnom“, rekao je Živković i dodao da te godine „nije đuskao sa JSO“, kako je to Martinović rekao, ali jeste, kaže, bio prisutan na koncertu Bajage i instruktora u Kuli.

On je odgovorio Martinoviću „da ni u stanju potpunog ludila“ ne bi rekao da je (Milorad Ulemek) Legija heroj, kao što nije tačno ni da je 2003. godine vanredno stanje uvedeno na neustavan način.

Martinović, kaže, ili nema pojma o pravima, ili je imao nameru da slaže javnost.

Martinović je, međutim, pozvao Živkovića da pročita član Ustava iz 1990. godine, jer stoji da se vanredno stanje može uvesti samo na delu teritorije Srbije, a tadašnja vlast je uvela vanredno stanje u celoj državi.

Related posts

Visoko rusko odlikovanje za ministra odbrane Aleksandra Vulina

Nikola Toadjer

Nestala beba

Mica Milakov

Pavićević i Jovović obišli povratnička sela Babuš i Babljak

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija