12. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Počinje mesec Ramazana

Danas počinje ramazanski post koji je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane. Prema islamskoj religiji post je treći temelj islama. Ramazanski post traje 30 dana i zabršava se ramazanskim bajramom. Zbog epidemije koronavirusa u džamijama se neće biti moguće molitve vernika a Islamska zajednica Srbije je preporučila svernicima da iftar praktikuju u krugu porodice.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom Ramazana biće organiziran u okviru vanrednih mera, kao i instrukcija Islamske zajednice zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun – Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.

Related posts

Mirović: Skup u Novom Sadu podrška radu, energiji, rezultatima

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić: Za nas je Dejton sveto pismo i voleli bismo da stvari ostanu u okviru toga

Branislava Grčić

Vučić uputio telegram saučešća predsedniku Kine Si Đinpingu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija