4. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Nova pomoć EU Srbiji, 200 tona medicinske opreme

Narednih dana u Srbiju će stići još tri aviona Evropske unije, koja dovoze dodatnih 200 tona medicinske i zaštitne opreme.

Ukupna vrednost svih EU kargo letova tokom krize sa korona virusom je nešto više od sedam miliona evra, piše Kurir, pozivajući se na Kancelariju Evropske unije u Beogradu.

Evropska unija Srbiji je samo u martu 2020. ponudila paket od 93 miliona evra za borbu protiv kovida -19, a dodatni deo od 290 miliona evra ponuđen je zapadnom Balkanu.

Kako objašnjavaju za Kurir u kancelariji EU u Srbiji, našoj zemlji će narednih dana stići još pomoći iz Unije.

Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra, a transport hitne medicinske opreme i materijala koje Srbija nabavlja u inostranstvu raspoređen je na sledeći način – do sada je finansirano 12 kargo letova, sa ukupnim iznosom od 4,9 miliona evra, koji su dopremili više od 540 tona robe, kako donacija EU, tako i opreme koju je kupila Vlada Srbije, kažu u Kancelariji EU.

Očekuje se, ističu, dolazak još tri aviona, ukupne vrednosti 2,166 miliona evra, koji dovoze dodatnih 200 tona, a ukupna vrednost svih letova je 7,094 miliona evra.

Do sada je takođe stiglo 800.000 zaštitnih maski, 32 trijažna kontejnera (svi proizvedeni u Srbiji), medicinska oprema za trijažne kontejnere (ležaj za pregled, sto sa dve stolice, beskontaktni toplomer, manji kontejneri za medicinski i infektivni otpad i kanta za otpatke), 300 infracrvenih beskontaktnih toplomera, kao i 100 koncentratora kiseonika.

U kancelariji EU podsećaju i da se u narednim danima očekuje da stigne još 68 trijažnih kontejnera (ukupno će 100 biti postavljeno širom Srbije, oni se stalno isporučuju, svi su proizvedeni u Srbiji), oprema za 68 trijažnih kontejnera, 25 visokotehnoloških respiratora (očekuje se da stignu u narednim danima), 50 monitora za intenzivnu negu, 2 uređaja za PCR u realnom vremenu i reagensi za 25. 000 testova za kovid-19.

Related posts

Vučić: Podrška ljudi najvažnija u borbi protiv korona virusa

Aleksandra Miloševska

RIK donela rešenje o nastavku izbornih radnji

Nikola Miloševski

Vučić uputio saučešće predsedniku Indonezije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija