26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Mihajlovićeva: Međunarodni teretni saobraćaj od vitalne važnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da se dosadašnje štete zbog pandemije korona virusa u sektoru transporta procenjuju na između 120 i 140 miliona evra, a da su procene da bi do kraja godine mogla da dostignu i više od 700 miliona evra.

“Najveću štetu je pretrpeo putnički saobraćaj, posebno vazdušni, i tu ne govorimo samo o „Er Srbiji“, već i o našim aerodromima. Dosadašnji gubici „Er Srbije“ iznose oko 35 miliona evra, a kao država ćemo naći način kako da toj kompaniji pomognemo jer je ona vitalna karika u našem vazdušnom saobraćaju. Pokazalo se i tokom ove krize koliko je važno da imamo nacionalnog avio-prevoznika, budući da je od početka vanrednog stanja „Er Srbija“ prevezla oko 13.000 naših državljana“, rekla je Mihajlovićeva gostujući u emisiji “Osvrt” na Televiziji B92.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija učinila sve da omogući brže kretanje tranzitnog saobraćaja, koji je od vitalne važnosti za snabdevanje građana Srbije i regiona. “Od polovine marta u Srbiju je ušlo oko 100.000 kamiona, od čega oko 60.000 za snabdevanje Srbije. Mi smo prvi ukinuli policijsku pratnju kamiona u tranzitu, sada je konvoje ukinula i Hrvatska, a nadamo se da će to uskoro uraditi i Slovenija”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je u drumskom teretnom saobraćaju zabeležen pad od oko 20 odsto, u prevozu robe železnicom oko 10 do 15 odsto, te da će najveći izazov oporavak svih vrsta putničkog saobraćaja.

“Primera radi, samo u putničkom vodnom saobraćaju ove godine je u Srbiji trebalo da pristane oko 1.500 kruzera, što je moralo da bude otkazano. Razgovaraćemo sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija o načinima kako da pomognemo deo transportnog sektora koji se bavi putničkim saobraćajem, kako bi što pre stao na noge”, rekla je Mihajlovićeva.

Related posts

Vratio se avion iz Šangaja, stiglo još maski

Nikoleta Dragaš

Vučić u Kini na forumu, razgovori sa Ðinpingom i Putinom

Nikoleta Dragaš

SNS Šabac: Zelenović izmišlja probleme sa procedurom, predali smo žalbu Ustavnom sudu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija