28. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Položeni venci povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila, kada je 1945. godine došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, u ime Vlade Srbije, položio je venac kod Spomenika „Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu“.

Pored Ðorđevića vence su položili i državni sekretar Nenad Nerić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici SUBNOR-a i Udruženja logoraša, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila, kada je na današnji dan 1945. godine došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i necovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Sistem koncentracionih logora „Jasenovac“ predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Izvor: Studio B

Related posts

Isključena dva člana SPS, smenjen Škundrić

Nikola Miloševski

Patronažne službe naseljenih mesta dobijaju tri nova vozila

Luka Tešanović

Moleban u Nišu – podrška sveštenstvu i narodu u Crnoj Gori

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija