6. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Otvoreno „Vatreno oko“, najmodernija laboratorija za testiranje na koronavirus

U Kliničkom centru Srbije otvorena je nova laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus „Vatreno oko“, koja će raditi 2.000 testova dnevno.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

Nova laboratorija je donacija Kine Srbiji. U njoj će raditi 40 zdravstvenih radnika, molekularnih biologa, u tri smene, sedam dana u nedelji.

Pre nekoliko dana na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ avion Er Srbije dopremio je dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Druga laboratorija biće u Nišu i moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

Ta pomoć omogući će Srbiji da poveća kapacitete za testiranje, što će znatno uticati da se pokrije „lepeza“ ljudi koji treba da se testiraju.

Radovi na izgradnji laboratorije počeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku.

Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa „SCADA“ i „BMS“ sistemom.

Related posts

Brže do lekara, manje gužve

Zorana Stekovic

Otvorena učionica u Ekonomskoj školi

Nikoleta Dragaš

Vučić: Srbija iskreni i pouzdan partner Francuske

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija