19. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Dr Ivana Stašević-Karličić u emisiji „Lice nacije“: Država je stala iza struke, što je najbitnije.Priroda nas opominje!

Otvarajući emisiju Lice nacije autor emisije „Lice nacije“ Marko Milutinović, govoreći o trenutnoj situaciji sa virusom, ocenio je da je samoizolacija pravi put ka rešavanju problema sa virusom COVID-19. Gošća, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“ dr Ivana Stašević-Karličić rekla je da je to apsolutno tačno i da sve mere koje je su prepisali stručnjaci i država moraju da se potpuno ispoštuju.

„Borba mora biti beskompromisna, strah jeste opravdan i normalan u ovakvim situacijama i to sa jedne strane se može iskoristiti da se što bolje sprovedu mere“, rekla je dr Stašević-Karličić.

Ocenjujući da je ministar Lončar bio u pravu kada je saopštio da su nedopustive šetnje i da se polako opuštamo, dr Ivana Stašević-Karličić je zamolila sve građane da slušaju nadležne, ministra, da to nije ničiji hir, već naša lična odgovornost.

“ Tačno je da je sve počelo u Kini, ali se ona uspešno hermetizovala, naravno posle su i sve države krenule, ne u isto vreme, ali neke su jako i zakasnile kao što je Italija, što se pokazuje sada kao pogubno. Možda zvuči pregrubo, ali ovakve situacije pokazuju stepen uspešnosti jedne države. Mi smo se veoma odgovorno poneli, kod nas struka vodi čitavu situaciju, i državu i to je ono što je kod nas veoma uspešno i što nas štiti“ rekla je dr Stašević-Karličić.

„Zemlje zapadne civilizacije, farmakoteraprijski i psihoterapeutski tretmani su najbolji što civilizacija ima, kao i u svim državima sveta, tako i kod nas prevencija je najbolja. Jako smo napredovali u tom smislu, to je put, mi moramo da pređemo akutni strah, paniku. Depresiju očekujemo tek posle epidemije, ali je zdravstveni sistem kao i naše ustanove potpuno spremne za ono što sledi posle epidemije, kada je u pitanju mentalno zdravlje“

Autor i urednik Marko Milutinović je podsetio da je ovo četvrti tzv korona virus koji je mutirao , a da se prvi slučaj pojavio u vidu kijavica i blagog  gripa.

„Lekari drugačije doživljavaju ovo, ovo je inkomporirano u naš život, osećamo povišen stepen odgovornosti. Strah koji vas tera da radite nešto, ali mi se organizujemo unapred. Priroda nas opominje da smo preterali. Mi smo po hronologiji najmlađe biće na zemlji od postanka, ali smo počeli da pravimo velike probleme , ovo je sada opomena i moramo je shvatiti ozbiljno.  Niko ne može da ide protiv prirode“ rekla je dr Stašević-Karličić.

Prema njenim rečima, prave statistike će tek biti, kada se sve ovo završi.

„Priroda nas opominje da smo njen integralni deo i da neke stvari moramo da radimo drugačije u narednom periodu. Jednaki smo pred prirodom, ovde sada više nema razlika. Izašli smo iz okvira kako postupamo po prirodi“ rekla je dr Stašević-Karličić.

Dr Ivana Stašević-Karličić kaže da više ništa posle ovoga neće biti isto, i da je na nama da ta promena bude na bolje.

“ Život mora da bude neprikosnoven. Evo sada se vidilo koliko je trivijalna priča o materijalnom statusu. Svi smo isti pred prirodom, sada je apsolutno na nama da li ćemo se ponašati kao svet isto. Ipak mislim da nećemo i da će svi iz ovoga izvući pouke“ rekla je dr Stašević-Karličić.

Milutinović je ocenio da smo previše otišli u egiozam, egocentrizam, hedonizam, i da sada svi osećamo anksioznost, teskobe, zavisi kako ko doživljava ovu celu situaciju.

„Mi savetujemo sa nekoliko nivoa. Prvi nivo je da svi građani buduredovno informisani , zatim upućujemo na izvor informacije,a to su sajtovi i brojevi telefona  da bi smo redukovali strah. Ljude moramo da naučimo šta treba činiti, da bi smo epidemiju zaustavili i da ih naučimo da su oni deo „tima“ i da je naša lična odgovornost najbitnija. Savetujemo da se informišu jednom do dva puta na dnevnom nivou, da se apsolutno ignorišu društvene mreže koje su preplavljene lažnim vestima, i da se ne opterećuju previše. Moramo da se odmorimo, predahnemo, komunikacija sa najbližima ako je moguća  ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje. Ako nismo u mogućnosti zbog mera države,onda telefonom sa najbližima ili drugim načinima komunikacije.

Marko Milutinović je rekao da stres može biti okidač za potencijalne mentalne bolesti, tvrdeći da je važno promovisati mentalno zdravlje i samu prevenciju.

„Apsolutno ste u pravu. Ovo može dovesti do teških oboljenja , ako se ne leče adekvatno i dugo, depresija dovodi do veće učestalosti demencije u nekom starijem dobu, zato je bitno lečiti se na vreme“ rekla je dr Stašević-Karličić.

Kao narod smo se više puta dokazali u kriznim situacijama i pokazali zajedništvo kad je najpotrebnije. Mi smo takvi , senzibilni,poslednji put smo imali primer solidarnosti i zajedništva tokom bombardovanja, rekao je Milutinović, postavljajući pitanje šta će biti sa organizmom i psihološkom slikom kada se ova cela epidemiološka situacija završi, pošto tada obično dolazi do opuštanja. Zapadne zemlje, nisu takve, pošto pate od „pseudo sloboda“, što se pokazalo na slučaju Italije. Očekujemo naravno neke post-stres situacije naravno. Ali spremni smo i za to , naše službe rade i blagovremeno pripremili“ rekla je dr Stašević-Karličić.

Veoma je bitno zajedništvo u svakom problemu. U zapadnoj civilizaciji neke pseudo slobode od Italije, tokom noći Amerika je postala žarište virusa i to je problem, taj egocentrizam u tim zemljama, naveo je Milutinović, dodajući da smi mi tradicionalno društvo, a takva društva, kao što je Kina, daju i imaju najbolje rezultate.

„Ovo treba da bude pouka. Sada se vidi koja su društva sa dobrom perspektivom.Mislim da je svet preterao  u neprirodnoj postavci ličnih prava i sloboda ,nekako je to sve prešlo u karikaturu. Ovo je opomena prirode, gde bi trebalo da se vratimo. Možemo i dalje da „teramo“, ali bićemo kažnjeni, nema razumevanja za to.To je upravo ta situacija. I kod nas ima neodgovornih pojedinaca kojima je uvek neko drugi kriv. Kod nas ima ljudi koji imaju osećaj da je država uvek kriva, da je dužna da im nešto daje konstantno, da im sve obezbedi, kako bi živeli kao konzumersko društvo. Instagram, i društvene mreže su profit, to nije stvarnost i suština života“ ocenila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“ dr Ivana Stašević-Karličić.

Završavajući ovonedeljnu emisiju „Lice nacije“ autor Marko Milutinović upitao je gošću da li možemo očekivati jenjavanje virusa sa toplim danima.

“ To će sigurno biti. Važno je da pratimo mere Vlade, da ne pravimo dodatnu štetu, da budemo odgovorni i da čuvamo zdravstveni sistem. Ti radnici se stalno izlažu i nalaze se na „prvoj liniji fronta“. Za njih divan aplauz u 20h časova, i očekujem da takvu energiju usmerimo i u naše disciplinovano i moralno ponašanje ubuduće“ zaključila je dr Ivana Stašević-Karličić.

Related posts

Održana zajednička pokazna vežba srpske i kineske policije kojoj je prisustvovao predsednik Vučić

Zorana Stekovic

VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA: Uhapšen član Glavnog odbora SNS zbog napada na novinara u Grockoj!

Nikola Toadjer

Preventivni pregled u Starčevu

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija