27. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Digitalizovano kulturno istorijsko nasleđe Dolova

Foto: rtvpancevo.rs

Kulturno istorijsko nasleđe Dolova, jednog od najvećih sela u opštini Pančevo, nedavno je digitalizovano u okviru projketa „Digitalizacija kulturno istorijskog nasleđa Dolova”, u cilju promovisanja i turističkih potencijala. Ovaj poduhvat finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

To dalje znači da su u digitalnom obliku dostupni zapisi monaha Pećke patrijaršije u kojima se Dolovo prvi put spominje još 1660. godine, kao i mape naselja, matične knjige iz 18. veka, crkveni letopisi, pravila prve čitaonice u selu i drugo, prenosi RTV. U okviru digitalizacije našli su se i dokumentarni filmovi „Kolevka vremena” i „U dolovima ravnice”, dok stare fotografije iz bogate arhive Doma kulture čekaju da budu skenirane.

Digitalizacija je kročila u Dolovo baš u godini kada to mesto obeležava nekoliko jubileja, među kojima su šest decenija od osnivanja Doma kulture „25. maj”, 360 godina od prvog pisanog dokumenta o tom selu i 145 godina od osnivanja čitaonice.

– Nameravamo dalje da sakupimo još fotodokumentacije iz porodičnih arhiva i pozivam Dolovce koji su zainteresovani da skeniramo njihovu porodičnu arhivu, a nastavićemo da digitalizujemo i dokumentaciju – kaže za RTV direktor Doma kulture „25. maj” u Dolovu Miroslav Prvulj.

Prvi naziv ovog mesta je Dolovi, a u početku selo je bilo podeljeno na dva dela.

– Ujedinjenju sela doprineo je tadašnji sveštenik koji je osmislio Druganje – pojašnjava iz Doma kulture „25. maj” Dolovo Jovana Radonjin. – Druganje je praznik, odnosno običaj karakterističan samo za Dolovo. Odlikuje se time što su se mladi momci i devojke skupljali u dolini na sredini sela i na simboličan način kroz venac od cveća razmenjivali farbana jaja.

Dolovo je zanimljivo i po arheološkim istraživanjima, budući da je na lokalitetu Ciglana pronađeno pet arheoloških slojeva od antike do srednjeg veka. U dolovačkoj crkvi nalazi se ikonostas Paje Jovanovića koji je oslikao tri ikonostasa. U Dolovu je rođen Aksentije Maksimović, kompozitor i kapelnik Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Digitalizacija bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa učiniće pristupačnijim ove i druge zanimljivosti Dolova i skrenuti pažnju na njegove kulturno turističke potencijale.

Izvor: Dnevnik.rs

Related posts

Veliki derbi u boksu

Zorana Stekovic

Udruženje penzionera Opštine Opovo: ORGANIZOVAN IZLET U ZRENJANIN I EČKU

Zorana Stekovic

Predsednik PS, Vulin: Nije sramota biti bolestan, sramota je što se svi mi pravimo da su gadosti terapijske zajednice lista Danas normalne

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija