24. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Politika Vesti

Ministar Đorđević: Zabranjene posete domovima za stare i gerontološkim centrima

U emisiji Intervju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević pričao je o korona virusu, planovima ministarstva za predstojeći period što se tiče zapošljavanja mladih, sive zone i povećanja plata.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević , gostujući u emisiji ,,Intervju“  govorio je o aktulenim temama, o korona virusu i o budućim planovima ministarstva u oblasti zapošljavnja.  oni koji ne plaćaju porez i rade na crno nanose štetu i sebi i svojoj državi. Takođe je rekao da država radi na porastu zaposlenosti i obezbeđivanju sigurnog posla za mlade stručnjake koji žele da ostanu u Srbiji.

Ministar Đorđević je naložio svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite kao što su gerontološki centri, striktnu zabranu poseta kao jednu od mera zaštite protiv širenja koronavirusa.

Planovi ministarstva što se tiče povećanja prosečne plate i smanjenja nezaposlenosti su već delimično ostvareni a do kraja 2025 godine će prosečna plata  dostići prosečnu potrošačku korpu. Istakao je da za dobrobit države moramo svi zajedno sarađivati i tako ćemo  stvoriti državu u kojoj svi a pogotovo mladi žele da ostanu i da žive kvalitetnim životom.

Ministar je u Pančevu obišao Gerontološki centar i još jednom napomenuo da zbog trenutne epidemiološke situacije, posebna pažnja i briga treba da se pruži našim najstarijim građanima koji spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih.

Ministar je podsetio i na Preporuku koja je danas dostavljena direktorima svih ustanova u kojoj se ističe da su u obavezi da korisnicima preporuče da ne napuštaju ustanovu bez preke potrebe i opravdanih razloga i da im ukažu na rizik izlaska van kruga ustanove i realnu mogućnost stavljanja u izolaciju, a kasnije karantin i bolničko lečenje.

 

ministar djordjevic u kontroli u Gerontoloskom centru

 

Takođe, da se korisnici, ukoliko ipak moraju da napuste ustanovu o tome unapred konsultuju sa stručnim ili dežurnim radnikom, odnosno sa lekarom u ustanovi. Direktori su dužni i da utiču na korisnike da obavezno koriste zaštitne maske i rukavice pri kretanju van ustanove i korišćenja javnog (gradskog) prevoza i da sa drugim osobama, naročito van ustanove komuniciraju na preporučenoj udaljenosti.

Ovom Preporukom u obavezi su i da insistiraju da se nabavke za lične potrebe korisnika vrše isključivo preko ustanove.

Related posts

RIK: Konačan broj birača u Republici Srbiji 6.584.376

Branislava Grčić

Važan dan za našu zemlju: Srbija se vraća na nebo visoke industrije, investitor je – MTU Aero endžins

Mica Milakov

Uskršnje čestitke pančevačkih sveštenika

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija