24. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Veganska ishrana sve češća

Kada je u pitanju veganska ishrana mnogo je neslaganja o tome koliko je i kako treba konzumirati. O toj temi razgovarali smo sa Dajanom Poleksić, doktorkom biotehničkih nauka.

Poslednjih godina raste broj sugrađana koji su se okrenuli veganskom načinu ishrane. To podrazumeva da se  ne konzumira hrana životinjskog porekla, ali i da se ne upotrebljavaju odeća i bilo koji drugi proizvodi nastali od materijala životinjskog porekla. Međutim, među stručnjacima iz oblasti medicine i nutricionizma vladaju podeljenja mišljenja o tome da li je i u kojoj meri veganstvo zdravo.Stručnjaci se, ipak, u jednome slažu,a to je da veganski način ishrane može biti blagotvoran u određenim slučajevima.

Protivnici ovog načina ishrane ističu da se izostavljanjem hrane životinjskog porekla  teško može nadomestiti potreba za važnim hranljivim materijama kakve su vitamin B12 i minerali poput gvožđa, cinka i kalcijuma. Ovi nutrijenti imaju važnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema i mnogih bioloških procesa u organizmu. S toga, mnogi predlažu manje restriktivnu ishranu.

Bez obzira  na suprotstavljena mišljenja stručnjaka, svaki građanin ima pravo da sam izabere način ishrane koji će praktikovati. Ipak, važno je imati u vidu da način ishrane mora biti prilagođen potrebama svake osobe, naglašava dr Dajana Poleksić.

 

Related posts

GO SNS Vršac obezbedio ogrev za ugrožene porodice

Jelena Obradović

Poštanske markice i koverti – 50 godina Radija Studio B

Zorana Stekovic

Tradicija: Festival ruske salate okupio prijatelje

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija