13. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Održana tribina „100. godina Ruske bolnice u Pančevu“

U svečnoj sali Narodnog muzeja održana je tribina „100 godina ruske bolnice u Pančevu“, koju je organizovalo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“. Na tribini su učestvovali profesori, lekari i drugi zapaženi gosti.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“, u saradnji sa Gradskom upravom, Zavodom za zaštitu spomenika kulture, Narodnim muzejom, Arhivom i Gradskom bibliotekom organizovalo je tribinu „100 godina ruske bolnice u Pančevu“. Na tribini su učestvovali profesori, doktori i drugi zapaženi gosti, a za kulturno-umetnički program zadužen je bio KUD „Stanko Paunović – NIS-RNP“.

Ruska bolnica – sanatorijum osnovana je 10. marta 1920. godine u Pančevu, kao najbolja zdravstvena institucija u Kraljevini Jugoslaviji, imala je hirurško, ginekološko i terapeutsko odeljenje, tri operacione sale i, za tadašnje uslove, najsavremeniji rendgen.

Ruska bolnica – sanatorijum radila je u našem gradu do Drugog svetskog rata, da bi zvanično prestala sa radom 1944. godine dolaskom Crvene armije. U zgradi u kojoj je osnovana ova bolnica pre 100 godina danas se nalazi pančevački Dom omladine.

Related posts

Koliko promena vremena utiče na Pančevce?

Luka Tešanović

Vučić od danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Zorana Stekovic

Lazetić donirao opremu FK „Budućnost“ iz Brestovca, Grad uredio ogradu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija