26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Hronika Vesti

Horgoš: Sprečen šverc akvarijumskih ribica i slatkovodnih raža

Carinci su danas na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 68 akvarijumskih ribica, među kojima je osam primeraka zaštićene vrste slatkovodnih raža „Potamotrygon Motoro“.

Prekršaj je otkriven kada je kasno noćas na red za ulaznu kontrolu pristigao automobil „opel zafira“ pančevačke registracije, kojim je petoro državljana Srbije putovalo iz Zlina u Češkoj ka Pančevu.

Na uobičajeno pitanje o tome da li imaju nešto za prijavljivanje, odgovorili su da sa sobom nose samo lični prtljag.

Međutim, prilikom detaljane kontrole u prtljažnom prostoru automobila je ispod torbi sa ličnim stvarima pronađeno pet termo-kutija od stiropora, u kojima su se nalazile kese napunjene vodom, sa ukupno 68 živih primeraka akvarijumskih ribica.

Među njima je pronađeno osam primeraka ugrožene vrste slatkovodnih raža „Potamotrygon Motoro“, zaštićenih CITES konvencijom.

Preostale akvarijumske ribice pripadaju vrsti „Pseudotropheus Zebra“, poznatijoj kao „Afrički ciklid“.

Protiv 42-godišnjeg Pančevca, vozača automobila, pokrenut je prekršajni postupak, a zaplenjene ribice zbrinute su u zoološkom vrtu na Paliću.

Motoro raža, čije je držanje u našoj zemlji zabranjeno, u prirodi nastanjuje reke Južne Amerike, Amazon i Orinoko i može da naraste od 15-20 cm, pa do jednog metra. Zbog otrova na kaudalnom peraju domicilno stanovništvo ih smatra prilično opasnim, posebno što su sklone da se ukopavaju u pesak, gde ljudi mogu da ih nagaze.

Izvor foto:Dunav tv

Related posts

SNS Šabac: Zelenović je dovoljno štete naneo Šapčanima, da niko više ne veruje u ove njegove izmišljotine

Nikola Miloševski

Usvojen novi statut Opštine Kovin i rebalans budžeta

Mica Milakov

Sekulović: Sekunde me delile od smrti

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija