29. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Na školi u Preocu ponovo grafiti koji su uznemirili meštane

Na osnovnoj školi “Miladin Mitić” u srpskom selu Preoce na Kosmetu, jutros su ponovo osvanuli grafiti, koji su uznemirili meštane.

Naime, na pomoćnom objektu ove škole Preocu, u blizini Gračanice, iscrtan je grafit crveno-crnog albanskog dvoglavog orla, i to na istom mestu gde su pre samo par nedelja takođe osvanuli grafiti„Kosovo je Albanija“ i „Slava pobednicima“, ispisani na albanskom jeziku.

Meštane ovog srpskog sela, nadomak Gračanice uznemirile su ove konstantne provokacije, koje tumače kao zastrašivanje srpskog naroda, utoliko više što se grafiti ispisuju na školama.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da se ovome niko nije nadao, posle nedavnih sličnih događaja, upravo u ovom malom mestu.

“Očekivali smo da će počinioci prethodno ispisanih grafita biti pronađeni, međutim to se nije desilo. Ovo je ponovo uznemirilo meštane, a mi nećemo prestati da apelujemo na nadležne institucije i policiju, da se ovakve stvari moraju sankcionisati i da se počinioci moraju pronaći”, kaže Popović.

Popović takođe ističe, da nema nikakve povratne informacije od nadležnih u policiji, da se bilo šta radilo na istrazi ovakvih događaja, a bilo je ovakvih incidenata i u Lipljanu, Ugljaru i Suvom Dolu.

Povodom ovog incidenta, reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, u čijem se saopštenju kaže da su ” u poslednje vreme na Kosovu i Metohiji sve učestaliji napadi ispisivanjem provokativnih i pretećih poruka na školskim objektima u većinski srpskim sredinama, jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da će najefikasnije onespokojiti i zastrašiti srpski narod targetirajući decu”.

U reagovanju Kancelarije za KiM, navodi se da je ovo prava slika odnosa Prištine i tamošnje vladajuće većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Tamo gde se vlada pretnjama, zastrašivanjem i nasiljem nema mesta dijalogu, i Srbi na Kosovu i Metohiji su današnju šovinističku poruku dobro razumeli, ali ih to neće pokolebati u nameri da se bore za svoja prava i opstanak na svojoj zemlji.

Ovakve stvari događaju se onda kada policija ne radi svoj posao i kada političke strukture sistematski stvaraju klimu mržnje i nepoverenja i produbljuju etničku distancu između Srba i Albanaca.

Ovakve poruke ciljaju one najranjivije, srpsku decu, i postavlja se pitanje kada će međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji najzad uvideti da situacija poziva na uzbunu i hitno i odlučno delovanje pre nego što velikoalbanski šovinizam u našoj južnoj pokrajini preraste u otvoreno nasilje”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Related posts

SNS Šapca: Spremni smo za lokalne izbore

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić posetio samohranu majku devetoro dece

Zorana Stekovic

Zapažen nastup predstavnika Srbije na Festivalu nacionalne kulture u Moskvi

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija