9. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obeležava se 26. februara. Tim povodom u školama se održava veliki broj aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja kod dece. O ovom problemu i njegovoj prevenciji  razgovarali smo sa pedagogom.

„Dan ružičastih majica“ obeležava se tradicionalno 26. februara i ujedno je povod za prevenciju vršnjačkog nasilja. Sa ovim problemom susreće se skoro svako dete tokom odrastanja, a svi smo svedoci velike medijske pažnje koja je posvećena tome. Neretko možemo naići i na eksplicitne snimke koji svedoče o tome.  Prema rečima pedagoga Danijele Ivanovski, preventivnim radom može se postići krajnji cilj, a to je sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Kada je u pitanju nasilje među decom, najčešće se događaju fizički napadi i zlostavljanje putem društvenih mreža. To su ujedno i oblici nasilja koji se najmanje prijavljuju. “Pogodno tle” za vršnjačko nasilje predstavljaju škole i prostori oko njih.  S toga je važno istaći da se u obrazovnim ustanovama poklanja velika pažnja ovom problemu, rekla je Ivanovski.

U okviru obeležavanja ovog dana do kraja nedelje u školama će se održati različite aktivnosti koje za cilj imaju informisanje mladih o ovom problemu, kao i osnaživanje drugarstva i kulture ponašanja.

Related posts

Deo Glogonja bez vode

Zorana Stekovic

Opština Kosovska Mitrovica u 2020. izdvaja četiri miliona dinara za smanjenje nezaposlenosti

Jasmina Petkovic

„Dani ćirilice“ u Bavaništu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija