4. aprila 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Prijem povodom Dana branilaca otadžbine, prisustvovao i predsednik Vučić

Na prijemu povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bocan-Harčenko je ukazao na to da su Srbija i Rusija uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

Prijemu, koji je zvanično počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije, prisustvovali su i drugi predstavnici državnog rukovodstva, predsednica Skupštine Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, kao i predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, Vojske Srbije i vojnog diplomatskog kora.

Rusija nikada nije i neće imati za cilj da napravi podele u regionu Zapadnog Balkana, niti bilo gde drugo, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan -Harčenko i poručio da se Rusija zalaže za koncept nedeljive bezbednosti.

Na prijemu povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bocan-Harčenko je ukazao na to da su Srbija i Rusija uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

Govoreći o saradnji dve zemlje, ambasador je kazao da je razvoj vojno – tehničke saradnje Rusije i Srbije, koja se razvija pod neposrednim okriljem i kontrolom dva predsednika, Vladimira Putina i Vučića, usmerena kako bi Srbija postala nezavisna za donošenje odluka.

„Usmerena je i na to da bi Srbija imala čvrst suverenitet i mogućnost da rešava o svojoj budućnosti, nezavisno od bilo koga, i da živi u stabilnom regionu“, kazao je Bocan-Harčenko.

Navodeći da se ove godine praznik obeleževa u Beogradu nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Bocan-Harčenko je kazao da su njegovi razgovori sa predsednikom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dali još jedan podsticaj saradnji dve zemlje.

„Sada se naša saradnja i prijateljstvo, kao i strateško partnerstvo, nalaze na najvišem usponu. Naši odnosi su prožeti neprekidnim dijalogom, sastancima između naših predsednika, a sada pripremamo i još jedan niz sastanaka. Za nas je velika čast to što će predsednik Vučić obeležiti 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom“, kazao je Bocan-Harčenko.

Simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda

Ruski ambasador je izrazio veliku zahvalnost u ime svoje zemlje svim zvanicama što su zajedno obeležili praznik koji je, kako kaže, iznad običnih praznika, odnosno nalazi se u nizu događaja koji je imao presudan značaj za državu, koji je simbol herojske ruske vojske i njene istorije.

Kako kaže, Dan branilaca otadžbine je i simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda.

„Ovo je praznik i stvaraoca velike pobede, a najveća od njih zabeležena je u Drugom svetskom ratu“, kazao je Bocan-Harčenko i izrazio veliku zahvalnost sovjetskim veteranima koji se, ističe, po pravu zovu generacija pobednika.

Navodi i da sadašnja ruska armija brižljivo čuva tradiciju ruske vojske, da je spremna da odgovori na svaki izazov sadašnjosti, kao i da su spremni da pomognu svojim prijateljima.

Dan branilaca otadžbine, 23. februar, jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim nazivom proslavljava od 1993. godine u znak sećanja na da prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Peterburgu i Moskvi – 23. februar, 1918. godine, kao i na prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačke.

Dan branilaca otadžbine prvenstveno je bio vojni praznik, koji se vremenom transformisao u praznik svih muškaraca i predstavlja pandan 8. martu – Danu žena.

U Rusiji je to neradni dan, a prema tradiciji muškarcima se upućuju čestitke i daruju pokloni.

Related posts

Svakodnevni rad „Zelenila“ za lepše Pančevo

Luka Tešanović

Više od 50 učesnika na bogojavljenskom plivanju

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić o zagađenju vazduha: Vlada Srbije će preduzeti mere, ali proces nije jednostavan. Izgleda da je ovo postala najveća briga onda kada smo veće rešili

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija