29. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Ana Brnabić u Londonu: Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal

Region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti, poručila je u Londonu premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa „mini šengen“, kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Ona je napomenula da se tzv „mini šengen“ odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode – kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi u oblasti Zapadnog Balkana.

Podsetila je da Srbija na tome već radi sa Severnom Makednijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi, koja, istakla je, na najbolji i najopipljiviji način doprinosi da se region predstavi kao jedinstveno, ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost na Balkanu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10.“Sada možete da prođete kroz Srbiju i auto-putevima odete u Mađarsku, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Bugarsku“, primetila je Brnabić.

Istakla je da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu.

„Planiramo, do kraja godine, da ćemo početi izgradnju “autoputa mira“, Niš – Priština – Tirana – Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put“, rekla je srpska premijerka.

Related posts

Upucan Darko Kovačević

Mica Milakov

Skupština: Cenzus tri odsto, na listama 40 odsto žena

Aleksandra Miloševska

Grad Vršac se i ove godine pridružuje akciji „Sat za našu planetu“

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija