25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo

PROUNS: Televiziji N1 liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) izražava nadublje neslaganje sa jednostranim pristupom u dokumentarnom serijalu „Vladalac“ autorske ekipe sa Televizije N1.

“Zatečeni smo količinom neprofesionalizma i to od onih koji uporno sebe predstvaljaju kao lidere u novinarstvu. U ovom slučaju, priznajemo im liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj.

U ovom serijalu koji se najavljuje kao dvodelni, oni su pod direktnim uticajem nedostatka društveno odgovornog naboja i svega onoga što godinama prepisuju konkurenciji.

Predsednik Vučić izložen je brutalnim uvredama, krajnje subjektivnim ocenama, iz kojih jasno izvire čista mržnja i politički stav Vučićevih neistomišljenika” navodi PROUNS. “Neprihvatljivo je da se jedan medij služi ovakvim sredstvima i vodi ogoljenu, prljavu kampanju protiv predsednika države bez ikakvih argumenata. U njihovom pristupu dominiraju marketing, jeftine kalkulacije i mržnja političkih neistomišljenika.

Kao udruženje reagujemo i pozivamo kolege da razmisle o ovome. Uređivački pristupi treba da se razlikuju i to je demokratska tekovina, ali forsiranje govora mržnje u sredstvima javnog informisanja nije dobar put napretka ni borbe za osnaživanje medija.

PROUNS posebno negoduje zbog potcenjivanja javnog mnjenja jer se u najavi dokumentarca kaže da je to i priča o građanima Srbije i o tome kako se dogodilo da nisu prozreli narative koji su Vučića doveli i održali na vlasti. Iskreno se nadamo da će građani Srbije prepoznati čiji i kakvi sve interesi stoje iza ovako ukrojenog serijala, a motiv je svima već odavno poznat – novac i samo novac” zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsednik Zoran Veličković.

 

Related posts

Meteoalarm u „crvenom“, upozorenje na ledenu kišu i sneg

Mica Milakov

Rakić, Spirić i Simić u poseti mitrovačkom porodilištu

Nikoleta Dragaš

Još 17 žrtava kovida, nova 3.822 slučaja zaraze koronavirusom

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija