24. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo

PROUNS: Televiziji N1 liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) izražava nadublje neslaganje sa jednostranim pristupom u dokumentarnom serijalu „Vladalac“ autorske ekipe sa Televizije N1.

“Zatečeni smo količinom neprofesionalizma i to od onih koji uporno sebe predstvaljaju kao lidere u novinarstvu. U ovom slučaju, priznajemo im liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj.

U ovom serijalu koji se najavljuje kao dvodelni, oni su pod direktnim uticajem nedostatka društveno odgovornog naboja i svega onoga što godinama prepisuju konkurenciji.

Predsednik Vučić izložen je brutalnim uvredama, krajnje subjektivnim ocenama, iz kojih jasno izvire čista mržnja i politički stav Vučićevih neistomišljenika” navodi PROUNS. “Neprihvatljivo je da se jedan medij služi ovakvim sredstvima i vodi ogoljenu, prljavu kampanju protiv predsednika države bez ikakvih argumenata. U njihovom pristupu dominiraju marketing, jeftine kalkulacije i mržnja političkih neistomišljenika.

Kao udruženje reagujemo i pozivamo kolege da razmisle o ovome. Uređivački pristupi treba da se razlikuju i to je demokratska tekovina, ali forsiranje govora mržnje u sredstvima javnog informisanja nije dobar put napretka ni borbe za osnaživanje medija.

PROUNS posebno negoduje zbog potcenjivanja javnog mnjenja jer se u najavi dokumentarca kaže da je to i priča o građanima Srbije i o tome kako se dogodilo da nisu prozreli narative koji su Vučića doveli i održali na vlasti. Iskreno se nadamo da će građani Srbije prepoznati čiji i kakvi sve interesi stoje iza ovako ukrojenog serijala, a motiv je svima već odavno poznat – novac i samo novac” zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsednik Zoran Veličković.

 

Related posts

RTV Pančevo: Nedopustivo ponašanje novinara N1 prema predsedniku države

Mica Milakov

Svetski dan hrane u „Brankovoj“ školi

Luka Tešanović

Nastavlja se tradicija u Glogonju, deca i roditelji odmerili snage na terenu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija