30. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Zašto praznujemo 15. i 16. februar?

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak.Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pitali smo sugrađane i sugrađanke da li znaju zašto se proslavlja Dan državnosti.

Sretenje se slavi u znak sećanja na 1804, kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, počeo Prvi srpski ustanaki tadaje počela borba za oslobođenje od Turaka.Istoričari su saglasni da u novijoj srpskoj istoriji nema važnijeg od ovog datuma, jer označava početak borbe za oslobođenje i ponovno stupanje srpske države na evropsku političku scenu. Već devetnaest godina 15. februar obeležavamo kao Dan državnosti.

Na Sretenje 1835. Kneževina Srbija, dok je još bila u vazalnom odnosu prema Turskom carstvu, na Skupštini u Kragujevcu dobila je svoj prvi ustav. Iako nije zaživeo u praksi, Sretenjski ustav se uzima kao početak ustavnosti u Srbijii on je jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam. Svečano se obeležava različitim manifestacijama, a u školama se đacima priređuju specijalne priredbe kako bi im se približila važnost ovog dana. Međutim, i pored njegove istaknutosti u istoriji Srbije, mnogi ne znaju da je Sretenje Dan državnosti ili da je bilo kakav praznik. Većina građana ga ushićeno očekuje zbog slobodnih dana.Prošetali smo Narodnom baštom i pitali sugrađane i sugrađanke da li znaju zašto odusustvuju sa posla i zašto se slavi ovaj državni praznik.

Sretenje je početak borbe za oslobođenje i ujedinjenje Srba, dan kad su Srbi prestali da se plaše Turaka, kad su krenuli putem koji ih je vodio do statusa građana u slobodnoj nacionalnoj državi. Srbi su narod koji je pokazao da ume da stvori državu, da se bori za nju i da je brani. Državni praznici su ogledalo jedne zemlje. Utiču na snaženje poštovanja prema državi i uopšte izgradnju svesti i identiteta.

Dva istorijska događaja, kao što su dizanje naroda na ustanak i donošenje prvog ustava, spojena su u toj borbi. Na tim događajima i na toj borbi stvaran je i ojačan srpski identitet i srpska država. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka.Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

Related posts

Promocija časopisa „Borba“ u Pančevu

Mica Milakov

VUČIĆ: Molim ljude za disciplinu, pobedićemo koronu

Nikoleta Dragaš

Novi izborni spot SNS: Nastavićemo da gradimo za našu decu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija