24. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Broj obolelih od gripa dupliran

Zbog povećanog broja obolelih od sezonskog gripa koji je dupliran u odnosu na prošlu nedelju, Pokrajinska vlada i Ministarstvo zdravlja odlučili da se školski raspust produži. Ako posmatramo broj obolevanja  u odnosu na prošlu godinu u istom periodu, taj broj je niži nego ove godine podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

U odnosu na prošlu nedelju, broj obolelih od gripa se duplirao.   Najviše obolelih je registrovano  kod dece do 4 godine kao i u grupi  od 5 do 14 godina. Pokrajinska vlade je potrvdila da se  prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan  na teritoriji pet okruga u AP Vojvodini, što ukazuje na široko rasprostranjenu aktivnost virusa. Ministarstvo zdravlja je  zbog virusa gripa raspust produži za nedelju dana kako  bi se virus gripa što manje širio po kolektivima.

Imali smo potvrđene slučajeve gripa i u našoj populaciji cirkuliše AH1 pandemijski i B i respiratorni koji nije influenca 1,17 1,37. Ako  posmatramo u odnosu na prošlu godinu u istom periodu taj broj je niži. Najbolja preventvna mera je vakcinacija, treba izbegavati okupljanje, da koristimo papirnate maramice kada kijamo i kašljemo, da koristimo maske. Neophodno je da provetravamo prostorije, imamo dijetetsko higijenski režim, topli napitci, lagana ishrana.

Broj obolelih od Koronavirusa raste, to je takođe respiratorni virus koji se prenosi na sličan način pa su i mere zaštite slične kao i kod svakog gripa.

Najbitnije da shvatimo da se menja epidemiologija virusnih infekcija, za prenošenje je bio zadužen respiratorni kontakt govorom, kašljanjem, kijanjem, sada se može preneti putem prljavih ruku. Zato je važno da održavamo ličnu higijenu, papirna maramica kada kinemo treba odmah da bude bačena, posle kijanja nedodirujemo sluznicu oka, nosa i usta. Ukolko smo bolesni trebalo bi da ostanemo kod kuće, ukolko je to nemoguće trebalo bi obavezno da  stavimo masku.

Ukoliko koristimo masku važno je da je pravilno koristimo. Maska može da traje samo nekolko sati, čim se pokvasi više nema efekta da je držimo.

Related posts

MUP:Ne delite lične podatke preko SMS-a, reč je o prevari

Katarina Popović

VUČIĆ POVODOM PRETNJI OPOZICIJE: Biću večeras gost na Javnom servisu! Nemam strah od njih!

Nikoleta Dragaš

Program poslovanja „Urbanizma“ na sednici Veća

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija