23. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Skupština: Cenzus tri odsto, na listama 40 odsto žena

Cenzus na predstojećim prolećnim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto, odlučila je  Skupština Srbije.

Poslanici su izglasali izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS), a kojima se, između ostalog predviđa smanjenje cenzusa.
Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Aleksandar Martinović rekao je u načelnoj raspravi da je vladajuća stranka smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto predložila da bi više stranaka bilo zastupljeno i da bi se dodatno osnažila uloga parlamenta u političkom životu.

Parlamentarci su izglasali i izmene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnela poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić, a koje predviđaju zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama.

Skupštinski odbor je ranije usvojio amandman poslanice SNS Marije Obradović kojim se precizira bolja pozicija za žene na izbornim listama.

Njenim amandmanom je precizirano da „među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi“.

Odbor je ranije usvojio i amandman predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlić kojim se definiše da RIK može, a ne mora da traži potvrdu odnosno mišljenje nacionalnog saveta da li je neka stranka – stranka nacionalne manjine.

Takođe je usvojen amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji kaže da političke stranke i koalicije nacionalnih manjina mogu da učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

Izvor: Tanjug

Related posts

Još 3 osobe preminule, novih 247 slučajeva koronavirusa

Branislava Grčić

Više od 50 učesnika na bogojavljenskom plivanju

Nikoleta Dragaš

Mali:Sveobuhvatan paket mera vredan 5,1 milijardu evra

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija