26. maja 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Ni voćkama ne prijaju visoke temperature

Visoke temperature u zimskom periodu ne prijaju ljudima, ali ni voćkama. Dok je biljka u periodu biološkog mirovanja, veći broj dana sa visokim temperaturama može pokrenuti prevremenu vegetaciju i naneti štetu biljci.

Kako bi počeo period vegetacije, biljka mora proći kroz tri faze mirovanja: početno, biološko, odnosno duboko zimsko i ekološko mirovanje. Visoke temperature u periodu biološkog mirovanja mogu izazvati prerani razvoj biljke, te joj pozni prolećni mrazevi mogu naneti štetu i na taj način umanjiti prinos, objasnio je Vladimir Čolović sa Instituta „Tamiš“.

U ovom periodu godine trebalo bi preduzeti mere zaštite biljaka, kao što su orezivanje i zimsko prskanje. Primena pesticida izaziva negodovanje kod ljudi i sve više se govori o organskoj proizvodnji voća, ali ukoliko se preparati pravilno koriste, plodovi su bezbedni, tvrde stručnjaci.

Organska proizvodnja je veoma zahtevna. U našoj zemlji nema dovoljno registrovanih preparata, kako organskog đubriva, tako i ogranskih pesticida, pa je teško plasirati takvu proizvodnju, naročito na većim površinama, objašnjava Čolović.

Related posts

Vučić: Opoziciji i više od traženog – ne plašimo se konkurencije

Aleksandra Miloševska

Odlična saradnja opština Opovo i Kovačica

neca

Doživotna robija za ubice dece, oštrije kazne za silovanje

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija