11. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

RPK: Seminar o pripremama za izradu godišnjih finansijskih izveštaja

Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga organizovala je seminar u saradnji sa Privrednim savetnikom iz Beograda o pripremama za izradu godišnjih finansijskih izveštaja uz osvrt na najznačajnija pitanja i propise kako bi se preduzetnici što bolje pripremili za izradu izveštaja.

Seminar izrade završnih računa „Izmene poreskih propisa, godišnji finansijski izveštaj i obračun poreza na dobit za 2019. godinu“ namenjen je svim pravnim licima i preduzetnicima, bez obzira na delatnost. U pitanju je tradicionalno savetovanje koje organizuje Privredni savetnik u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom  Južnobanatskog upravnog okruga.

„Savetovanje je posvećeno novim poreskim propisima i sastavljanju godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. godinu. Na savetovanju je raspravljano o pitanjima koja se odnose na primenu novih poreskih propisa, pre svega propisa iz oblasti poreza na dodatu vrednost koji se primenjuje od prvog januara 2020. godine. Govorili smo i o sastavljanju godišnjih finansijskih izveštaja, svim obračunima i poreskim bilansima, poreskim prijavama i primeni međunarodnih računovodstvenih standarda u oblasti računovodstva i revizije“ – naveo je Ratomir Ćirović, direktor Privrednog savetnika iz Beograda.

Na ovom savetovanju bilo je reči i o novim temama koje su posvećene poslovanju privrednih subjekata oko obračuna zarada i ostalih primanja, ali i o značajnim promenama u oporezivanju dobiti, naveo je Andrej Jovičić, viši savetnik u Pravnom Savetniku iz Beograda.

„Treba posebno istaći da je propisano da se na potpuno drugačiji način obračunava amortizacija za poreske svrhe u smislu da se što je više moguće približi obračunavanju amortizacije u osnovne svrhe. Dali smo uputstva kako da se na najbolji mogući način dođe do pravilnog obračunavanja amortizacije koja predstavlja rashod u poreskom bilansu, odnosno koja predstavlja jedan od elemenata za utvrđivanje  osnovice za oporezivanje dobiti“ – istakao je Andrej Jovičić.

U izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica s kraja 2018. i 2019. godine izvršene su značajne izmene i prvi put se primenjuju za sastavljanje poreskog bilansa za plaćanje poreza i dobiti za 2019. godinu.

„Naša sekcija računovodstva se zalaže za izmene i dopune zakona koji bi bili lakše primenjivi za preduzetnike. Privredna komora Srbije se trudi da nam pomogne u lakšem obavljanju posla“ – kazala je Divna Glumac, predsednik sekcije za računovodstvene poslove Regionalne privredne komore Pančevo.

Cilj seminara bio je da se doprinese uspešnijem sastavljanju godišnjih finansijskih izveštaja i da u svojim bilansima privredna društva iskažu realne rezultate poslovanja.

Related posts

Isporuka građevinskog materijala za izbeglice

Mica Milakov

Servisne informacije za 1. oktobar 2019. godine

Zorana Stekovic

Kupovali falsifikovanim novčanicama

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija