27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Savremena oprema na Ginekologiji za rano otkrivanje najtežih bolesti

U Službu Doma zdravlja stigao je nov mikroskop sa kamerom koji omogućava da rezultat koji se utvrdi istog časa ukoliko je potrebno radi konsultacija, bude prosleđen u drugi zdravstveni centar bilo u Srbiji ili bilo kojoj drugoj bolnici u svetu. Zahvaljujući novom mikroskopu kao i kolonoskopu sa kamerom sve promene  na grliću materice se uočavaju odmah a rezultat se čuva u memoriji kako bi se mogle pratiti promene tokom lečenja pacijentkinja.

Lokana samouprava izdvojila je preko 400 hiljada dinara za kupovinu dva mikrsokopa od kojih je jedan sa kamerom i koristi se na odeljenju za Zdravstvenu  zaštitu žena dok je drugi  primenjuje u   Laboratoriji Doma zdravlja.Zahvaljući mikroskopu sa kamerom sada  promene na grliću se uočavaju odmah,mogu se proslediti i drugim zdravstvenim ustanovama i to istog trenutka.

„Sredstvima koje je obezbedila Lokalna samouprava kupljen je novi mikroskop sa kamerom .Tako da u realnom vremenu bilo gde u svetu možemo da pošaljemo taj rezultat koji mi gledamo. Uvek dva para očiju vide više nego jedan.Takođe možemo da se konsultujemo sa referentnim ustanovana u našoj zemlji, kao što je Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra i klinika Narodni front.Ti nalazi su jako bitni jer se pre svega odnose za prevenciju karcinoma grlića materice.Tu se prvi put mogu uočiti neki sumnjivi nalazi i onda dalje istražujemo po protokolima“, rekao je dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja.

Ranijih godina u Službu za zaštitu žena stigao je kolposkop sa kamerom  za koji je novac takođe izdvojila Lokalna samouprava.

„Vrlo je bitno da pacijentkinji da i pacijentkinji pokažemo promenu .Takođe promena može da se uslika da se drži u memoriji i da seprati prilikom sledeće kontrole.“

Služba za zdravstvenu zaštitu žena je  sada je opremljena savremenom  tehničkom opremom koja je neophodna za rano otkrivanja najtežih bolesti u oblasti ginekologije.

Related posts

Vučić posle sastanka sa Pompeom: Dugo smo razgovarali, želeo je da čuje naš stav o Kosovu

Nikoleta Dragaš

Novo igralište na Sodari

Nikoleta Dragaš

Otvorena fabrika “Experta piramida” u Sefkerinu

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija