29. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

SZO zbog koronavirusa proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija proglasila je danas vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja „vanredni događaj“, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze, prenosi AP.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja, prenosi Rojters.

„Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama“, rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

On je opisao koronavirusa kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

Gebrejesus je naglasio da se ZSO protivi bilo kakvim merama ili ograničenjima putovanja u Kinu ili trgovine sa tom zemljom.

Related posts

Počeli 6. Preobraženjski dani

Luka Tešanović

Vučić na Fruškoj Gori i u Šidu

Nikoleta Dragaš

Volonteri velikog srca! Pančevo jedini grad u Srbiji gde kol centar radi 24h

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija