28. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Smrtna kazna za ubice žena i dece?

Nasilje je česta tema u našem društvu.Policija, vojska i građani tragali su 10 dana za dvanaestogodišnjom Monikom Karimanović i njenim otmičarem. Ubrzo dogodio se i slučaj porodičnog nasilja i u Pančevu. Kakav je položaj žrtava i šta kažu stručnjaci pogledajte u prilogu koji sledi.

Slučaj otmice dvanaestogodišnje Monike Karimanović uznemirio je javnost u čitavoj Srbiji i ponovo pokrenuo temu problema porodičnog nasilja. Mišljenja građana su različita kada je reč o kazni za takve prestupnike.

Kaznene mere uvedene zakonom o sprečavanju nasilja u porodici omogućile su da se žrtvama pruži kvalitetnija zaštita. One predviđaju da se po hitnom postupku nasilnik zadrži u pritvoru i do 60 dana, ali i da, nakon pritvora, nasilnik ne sme biti u blizini žrtve.

Mnogi su razlozi za „formiranje“ ličnosti nasilnika, ali najznačajniji uticaj imaju uglavnom porodični odnosi u detinjstvu. Nasilnici često nisu svesni svog problema, a za pomoć se obrate tek nakon policijskih intervencija. Sa druge strane, položaj žrtve je daleko teži.

Ubistvo Biljane Mijatović 2017 godine uznemirilo je pančevačku javnost. Utvrđeno je, pa potom i presuđeno je da je Biljanu Mijatović ubio Siniša Radovančev sa kojom ima zajedničko dete.Ćerka ubijene žene i njihovo zajedničko dete bile su u stanu u vreme ubistva 21. novembra 2017. Dve godine kasnije Petar M. iz Pančeva ubio je bivšu suprugu Desanku M.u centru Pančeva na autobuskoj stanici, nakon čega je i uhapšen. tog grada naočigled prolaznika. Desanka je podlegla povredama u pančevačkoj bolnici, a njen bivši muž je uhapšen nakon napada. Pre nekoliko dana Ž.S. je u Topoli nožem zadao više uboda četrdesettrogodišnjoj supruzi, a potom pobegao.Policija ga je ubrzo pronašla i uhapsila. Povređena žena zbrinuta je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Uprkos tome što se svest građana probudila, i da prijavljuju nasilje, činjenica je u 2019. godini 28 žena u porodičnom nasilju izgubilo život. Deca su neretko žrtve i svedoci nasilja, što ostavlja posledice na njihovo odrastanje. Generalno, statistički, Pančevo kao grad jeste izuzetno bezbedna sredina bez obzira na sporadične slučajeve.

Related posts

Vučić sa delegacijom MMF-a

Jasmina Petkovic

Sveštenstvo čestitalo Božić po gregorijanskom kalendaru

Nikoleta Dragaš

Najnoviji presek korone u Srbiji: Smanjuje se broj novozaraženih, 7 preminulo

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija