22. februara 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Smrtna kazna za ubice žena i dece?

Nasilje je česta tema u našem društvu.Policija, vojska i građani tragali su 10 dana za dvanaestogodišnjom Monikom Karimanović i njenim otmičarem. Ubrzo dogodio se i slučaj porodičnog nasilja i u Pančevu. Kakav je položaj žrtava i šta kažu stručnjaci pogledajte u prilogu koji sledi.

Slučaj otmice dvanaestogodišnje Monike Karimanović uznemirio je javnost u čitavoj Srbiji i ponovo pokrenuo temu problema porodičnog nasilja. Mišljenja građana su različita kada je reč o kazni za takve prestupnike.

Kaznene mere uvedene zakonom o sprečavanju nasilja u porodici omogućile su da se žrtvama pruži kvalitetnija zaštita. One predviđaju da se po hitnom postupku nasilnik zadrži u pritvoru i do 60 dana, ali i da, nakon pritvora, nasilnik ne sme biti u blizini žrtve.

Mnogi su razlozi za „formiranje“ ličnosti nasilnika, ali najznačajniji uticaj imaju uglavnom porodični odnosi u detinjstvu. Nasilnici često nisu svesni svog problema, a za pomoć se obrate tek nakon policijskih intervencija. Sa druge strane, položaj žrtve je daleko teži.

Ubistvo Biljane Mijatović 2017 godine uznemirilo je pančevačku javnost. Utvrđeno je, pa potom i presuđeno je da je Biljanu Mijatović ubio Siniša Radovančev sa kojom ima zajedničko dete.Ćerka ubijene žene i njihovo zajedničko dete bile su u stanu u vreme ubistva 21. novembra 2017. Dve godine kasnije Petar M. iz Pančeva ubio je bivšu suprugu Desanku M.u centru Pančeva na autobuskoj stanici, nakon čega je i uhapšen. tog grada naočigled prolaznika. Desanka je podlegla povredama u pančevačkoj bolnici, a njen bivši muž je uhapšen nakon napada. Pre nekoliko dana Ž.S. je u Topoli nožem zadao više uboda četrdesettrogodišnjoj supruzi, a potom pobegao.Policija ga je ubrzo pronašla i uhapsila. Povređena žena zbrinuta je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Uprkos tome što se svest građana probudila, i da prijavljuju nasilje, činjenica je u 2019. godini 28 žena u porodičnom nasilju izgubilo život. Deca su neretko žrtve i svedoci nasilja, što ostavlja posledice na njihovo odrastanje. Generalno, statistički, Pančevo kao grad jeste izuzetno bezbedna sredina bez obzira na sporadične slučajeve.

Related posts

Tamiški kej – dom za ptice tokom zime

Zorana Stekovic

Završetak projekta „Eko Tamiš“ posle dve uspešne godine

Luka Tešanović

Brza dijeta ne deluje

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija