27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Pančevačka deca o trošku Grada na Divčibarama

Put Divčibara danas je krenulo 40 učenika Osnovne škole „Vasa Živković“ i 53 đaka škole „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Starčeva. Ekipa Regionalne Radio Televizije Pančevo ispratila je na rekreativnu nastavu decu ispred Hale sportova.

Oko 90 đaka prvog i trećeg razreda otputovalo je na Divčibare.Vidno uzbuđeni dečaci i devojčice radovali su se druženju, a istovremeno su se pozdravljali sa roditeljima.

Dragana Filipović učiteljica u O.Š.“Vasa Živković“ otkrila nam je kako će izgledati boravak dece na planini, ali i njihove vannastavne aktivnosti.

„Jutarnje šetnje, obilazak najbližih vrhova, imaju popodne nastavu – srpski, matematiku, svet oko nas i u popodnevnim satima je planirano skijanje za decu koja uče i za decu koja već znaju da skijaju“ – navela je Dragana Filipović.

Maja Vitman gradska menadžerka, navela je da Grad Pančevo obezbeđuje više decenija organizovan boravak dece u pančevačkom dečjem odmaralištu na Divčibarama. Godišnje se organizuje oko 45/46 smena u kojima boravi oko 3600 dece.

„Roditelji plaćaju 3.000 dinara što znači da nešto manje od jedne trećine iznosa snose oni, a drugo sve pokriva grad. Takođe bih napomenula da od 3.600 dece koliko otprilike ode u toku godine, oko 400 dece ima potpuno regresiran boravak i to se odnosi na decu koja su bez roditeljskog staranja, za decu čiji roditelji primaju novčanu naknadu socijalnog davanja i za decu sa smetnjama u razvoju. Takođe, obezbeđeno je sve za potrebe dece sa smetnjama u razvoju. Imaju pratioce i za njih je takođe pokriven trošak – kazala je Maja Vitman.

Roditelji trošak mogu da izmire u tri mesečne rate. U budžetu grada se za regresiran boravak dece u proseku godišnje planiraju sredstva u iznosu od oko 43 miliona dinara. Grad se pobrinuo da u prethodnoj godini kompletno rekonstruiše objekat na Divčibarama.

„On je u svim modernim standardima po propisima i zakonu uređen kompletno rekonstruisane sobe zajedno sa celokupnim instalacijama koje se odnose na potrebe korišćenja u samom odmaralištu. pored nastavničkog kadra koji redovno prati sve učenike takođe uz svaku smenu ide jedan lekar i medicinska sestra. Pored svega ovoga, grad plaća takođe i uslugu rekreatora, animatora i instruktora za potrebe skijanja u toku zimskog perioda. ima snega tako da će mališani moći da se oprobaju na skijama“ – pojasnila je Maja Vitman.

Grad je prethodne godine obezbedio izvestan broj skija za sve početnike skijanju i mališanima je omogućen prijatan boravak. Pančevo je jedinstven grad u Srbiji koji ima svoje odmaralište na planini i koji obezbeđuje regresiran boravak deci. Tri odeljenja iz Starčeva i dva iz škole „Vasa Živković“ boraviće na Divčibarama narednih sedam dana.

Related posts

U Srbiji 154 nova slučaja korone, preminulo još dvoje

Nikola Miloševski

Pavlov: Pančevo će dobiti novu industrijsku zonu od 100 hektara, nasilnici nisu Pančevci

Mica Milakov

Vučić: Srbi i Hrvati da se zbliže, mržnja ne donosi dobro

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija