6. aprila 2020.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Politika

Gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je danas da ne treba ekologiju i zagađenost vazduha zloupotrebljavati kako bi se sticali politički poeni, već da svi zajedno treba da rade na tome kako bi se stanje popravilo.
„Kvalitet vazduha u Srbiji je relativno loš, pre svega u gradovima, ali varira od sredine do sredine i nije drugačiji nego što je bio pre desetak godina“, rekao je Trivan u emisiji „Sedmica“ Prvog programa Radio Beograda.

On je najavio da će radna grupa Vlade Srbije, koja je formirana krajem prošle sedmice, a čiji je zadatak otklanjanje uzroka zagađenja vazduha, početi da radi sledeće nedelje i detaljno će razmatrati situaciju u svakom od najzagađenijih gradova u Srbiji.
Trivan je, govoreći o merama koje je resorno ministarstvo predložilo, istakao da je gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha.
Apelovao je na kompanije koje se bave grejanjem i distribucijom gasa, da nađu načine da pojeftine priključivanje na sisteme za grejanje jer, veruje da građani žele da se priključe, ali da ih visoke tarife za priključivanje onemogućavaju u tome.
Trivan je bio izričit da uvoz automobila sa „Euro 3“ motorima mora biti zabranjen, ali da to nije nadležnost njegovog ministarstva.
„To je smeće i otpad. Mi smo zemlja koja je najaktivnija u kupovini tog smeća. Godišnje uvezemo oko 150.000 vozila starih između 10 i 12 godina i koja su najčešće dizel vozila najlošijeg kvaliteta“, objasnio je on.
Trivan je poručio da će se svi sektori u zemlji morati da se prilagode standardima životne sredine i da je to dramatična promena koja će se dogoditi u budućnosti, pa je zato važno sa se ona desi „i u našim glavama što pre“.

Related posts

Vučić sa Netanijahuom: Zadovoljni saradnjom u svim oblastima

Jasmina Petkovic

Vučić: Brutalna kampanja protiv Srpske liste

Jasmina Petkovic

Kancelarija za KiM obezbedila sredstva za lokaciju nove bolnice

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija