29. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Kako Pančevci obeležavaju srpsku Novu godinu

Večeras se proslavlja Nova godina po julijanskom kalendaru. Pitali smo naše sugrađane na koji način će proslaviti u našem narodu poznatiju kao Srpsku Novu godinu I da li znaju gde se još proslavlja.

Pravoslavci koji poštuju julijanski kalendar večeras dočekuju  Novu godinu. Srpska ili pravoslavna Nova godina, kako se obično naziva, rado se slavi u balkanskim zemljama, kao što su: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, u pravoslavnim delovima Hrvatske. Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i sl.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve održava se praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Naši sugrađani uglavnom ovaj praznik obeležavaju u krugu porodice i prijatelja.

Lekari upozoravaju, naročito hronične bolesnike, da budu umereni u hrani i piću, a vozače da ne konzumiraju alkohol. Nadležni apeluju da građani ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

Related posts

Čestitka predsednika Srbije povodom Dana Kopnene vojske

Nikoleta Dragaš

Vučić naredio upotrebu VS u Šidu zbog migranata

Jelena Belić

Specijalno vozilo od češke ambasade Domu zdravlja Rakovica

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija