11. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Kako Pančevci obeležavaju srpsku Novu godinu

Večeras se proslavlja Nova godina po julijanskom kalendaru. Pitali smo naše sugrađane na koji način će proslaviti u našem narodu poznatiju kao Srpsku Novu godinu I da li znaju gde se još proslavlja.

Pravoslavci koji poštuju julijanski kalendar večeras dočekuju  Novu godinu. Srpska ili pravoslavna Nova godina, kako se obično naziva, rado se slavi u balkanskim zemljama, kao što su: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, u pravoslavnim delovima Hrvatske. Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i sl.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve održava se praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Naši sugrađani uglavnom ovaj praznik obeležavaju u krugu porodice i prijatelja.

Lekari upozoravaju, naročito hronične bolesnike, da budu umereni u hrani i piću, a vozače da ne konzumiraju alkohol. Nadležni apeluju da građani ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

Related posts

Ministarstvo :Proverite da li ste upisani u birački spisak

Isključenje vode za 31. mart

Nikola Toadjer

Vulin: Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u bolji život

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija