25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo

Stiže velika promena u načinu polaganja male mature

OSMACI će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregledanja njihovih testova. Ovo je za „Novosti“ najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjim, a drugačije bi izgledao treći test.

Najverovatnije neće ostati kombinovani, sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva-tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju. Na primer, ako nekoga više interesuju društvene nauke, objašnjava ministar, mogao bi da polaže test sa pitanjima iz geografije i istorije. Isto bi bilo i za prirodne nauke.

– Konačan model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome – objašnjava ministar Šarčević. – Druga novina je način pregledanja testova iz koga želimo u najvećom meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi.

U praksi to znači da će iz svih škola u Srbiji testovi stizati u školske uprave, gde će se skenirati i slati u Beograd na pregledanje. Ministar naglašava da će svih 17 školskih uprava dobiti skenere za obradu testova. Tako skenirane testove pregledaće i ocenjivaće kompjuterski program.

– Namera je da se što više smanji mogućnost manipulacije, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju – naglašava naš sagovornik.

– Fakultet organizacionih nauka radi na softveru koji ćemo koristiti za ocenjivanje završnog ispita. Centar za pregledanje najverovatnije će biti u jednoj novobeogradskoj školi.

Ministar najavljuje i novine u štampanju testova, kako bi se povećala bezbednost i smanjila šansa da zadaci budu „provaljeni“ kao prošle godine. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja u Fabrisovoj ulici biće oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita. I do sada su u štampariji ovog zavoda štampani testovi, ali samo na jezicima nacionalnih manjina i za slabovide učenike, jer nisu imali veći kapacitet. Sada će njihove tehničke mogućnosti biti znatno povećane, pa se zadaci neće štampati u komercijalnim štamparijama, najavljuje ministar Šarčević.

PREVOZ POŠTOM

JOŠ razmišljamo o modelu transporta urađenih testova od škola do školskih uprava. Najbolje bi bilo da tu uslugu vrši „Pošta“, jer već imaju vozila na teritoriji cele Srbije, kojima bi mogli bezbedno da prebace testove – ocenjuje Šarčević.

Izvor: Večernje novosti

Related posts

Ištvan Pastor u emisiji „Lice nacije“ – Dobra odluka što smo podržali predsednika Vučića

Jelena Obradović

„Utva“ ponovo pravi avione, ali i naoružanje za Jugoimport

Nikoleta Dragaš

Vučević: Novi Sad dobija četvrti most

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija