29. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Kultura Pančevo Vesti

Veliki broj aktivnosti Narodnog muzeja Pančeva

Protekle godine Narodni muzej Pančevo učestvovao je u akciji NALED-a pod nazivom “Umetnost Srbije”. Ova kulturna ustanova bila je deo izložbe organizovane na Belom dvoru u Beogradu zajedno sa sedam drugih muzeja i galerija iz cele Srbije.

“Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pokrenula je inicijativu da gradove koji su njeni članovi promovišu, kao i ustanove kulture i velike umetnike koji su u tim gradovima stvarali i živeli. Pančevo, kao jedan od važnijih delova ove nacionalne asocijacije za promociju lokalnih samouprava, ušlo je u uži izbor.”, rekao je Miroslav Birclin direktor Narodnog muzeja.

Narodni muzej predstavljen je preko Uroša Predića, jednog od najvećih slikara realizma u Srbiji. Pored Pančeva, predstavljen je Šid sa dva slikara – Savom Šumanovićem i Ilijom Bašičevićem Bosiljom, naivnim umetnikom. Predstavljen je i Sombor sa Milanom Konjovićem, Požarevac sa Milenom Pavlović Barili.

Cilj akcije je da se predstave dela umetnika svakog grada.

NALED je tim povodom napravio niz reprezentativnih poklona i suvenira u vidu reprodukcija: čokoladice, notese -što će deliti gradskim upravama tih gradova za sastanke sa diplomatskim korom, predstavnicima velikih firmi i međunarodnih kompanija, tako da je to sjajna promocija samog grada Pančeva i Narodnog muzeja i Uroša Predića, velikog sugrađana i umetnika, ali i svih ostalih lokalnih samouprava koje su uključene u akciju.

Na septembarskim susretima NALED-a koji su se održali u Belom dvoru 2019. godine, Narodni muzej je učestvovao kao i sve ostale ustanove kulture gradova sa reprodukcijama slika umetnika.

“Ipak, Pančevo je izdvojilo to što smo najbliže Beogradu i zato je predloženo da se pošalje i jedan original. To je bio portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića koji je naslikao Uroš Predić 1923. godine koji čuvamo u Muzeju. Najviše zvanice diplomatskog i poslovnog sveta su videle sliku i ona se izdvojila po originalnosti. Svi su se raspitivali  odakle je, tako da smo uspostavili divne veze i to je svakako promocija muzeja i grada.”, rekao je Birclin.

Krajem prošle godine otvorena je izložba nadrealnog umetnika Miodraga Miše Jelića, akademskog slikara iz Beograda koju će zainteresovani biti u prilici da pogledaju tokom celog januara.

“U februaru planiramo izložbu koja će biti zanimljiva, ali i lokalna,  jer se radi o izložbi nagrađenih mladih umetnika iz Pančeva i okoline. Mladi umetnici će moći da se prijave na konkurs koji je raspisao Vuk Vučković, čiju smo donedavno izložbu imali kod nas. Vučković je dobitnik Novembarske nagrade i on će velikodušno celu svotu svoje nagrade donirati pobedniku konkursa za mlade umetnike u Pančevu”, dodao je Birclin.

Na Fejsbuk stranici NALED-a postavljane su slike umetnika koji su zastupljeni u akciji „Umetnost Srbije“ i pratioci koji su imali komentar sa najviše lajkova, osvajali su vredne nagrade u vidu reprodukcija slika poznatih umetnika. To je zanimljiva promocija za kulturne ustanove, zaključio je Birclin.

Related posts

Isplata redovne i privremene novčane naknade nezaposlenim licima

Nikola Miloševski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost emisije „Hit Tvit“

Mica Milakov

Vučić: Brose u petak počinje gradnju fabrike u Pančevu,plate oko 1900 evra

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija