23. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Pančevo Vesti

Pančevci proslavljaju dan rođenja Hristovog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Božić, dan rođenja Isusa Hrista. To je najradosniji hrišćanski praznik, povodom kog se u svim hramovima održavaju liturgije. U Svetouspenskom hramu u Pančevu sinoć je održana prva božićna liturgija, a sveta liturgija jutros u 9.30, kojoj su prisustvovali mnogobrojni vernici.

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas veliki hrišćanski praznik – Božić, rođenje Isusa Hrista, povodom koga je u Svetouspenskom hramu, kao i u svim ostalim hramovima u Pančevu, služena božićna liturgija. Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, koja se u kalendaru obeležavaju crvenim slovom. Na prvoj božićnoj liturgiji, Pančevci su poželeli zdravlje, sreću i ljubav.

Zajedno s Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika. Božić se čestita drevnim pozdravom koji glasi „Mir Božji! Hristos se rodi!” na šta se odgovara „Vaistinu se rodi”. Prvog dana Božića rano se ustaje, pre sunca, ne ide se u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u kući, sa članovima porodice, koja je tada na okupu.

Božićna trpeza simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cele godine pa bi na njoj trebalo da se nađe od svega po nešto, kažu naši sugrađani.

Nakon svete liturgije, prema običajima, vernici odlaze kućama gde proslavljaju Hristovo rođenje, sa članovima porodice, koja je tada na okupu, uz svečani ručak, a zatim se u krugu porodice lomi česnica. Ko od ukućana nađe novčić, veruje se da će tokom cele godine imati sreće i novca. Prema starim običajima i verovanjima, na Božić se sve započinje, ne treba biti praznih džepova i valja se i ponoviti. Božić 7. januara proslavljaju i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Related posts

Ministar Đorđević u Pančevu i Kovinu

Nikoleta Dragaš

„Rezanci zabava“ okupila vojvođanske vezilje u „Đetvanu“

Luka Tešanović

Vučić u petak na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija