26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Đakovica: Badnjak stigao u crkvu uprkos protestu Albanaca

Uprkos jučerašnjim organizovanim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Ulici u Đakovici, badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju.

 

U jednom trenutku, zbog protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca ispred ove svetinje, zbog najave da će doći Srbi iz raseljeništva, predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije  – Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović. odustali su od posete. Ipak, zahvaljujući požrtvovanju Srbina iz Velike Hoče, Ivice Nakalamića, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Đakovičana koji su u molitvama sa njima dvije decenije već.

 

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine. Od NATO agresije i okupacije pokrajine prije dvadeset godina, ovde žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004., a u međuvremenu obnovljen – igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999.godine.

 

Pre nekoliko dana, angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, i uz podršku Kancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u ovdašnjem naselju Piskote.

 

Milenko Jovanović je novinarima kazao da Privremeni organ Opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.

Related posts

Vučić i Havisto: Intenzivirati kontakte srpskih i finskih kompanija

Nikoleta Dragaš

Dragana Mitrović : Vršac se lagano otvara uprkos Kovidu 19

Jelena Belić

Kolektiv JP „Mreža Most“ osudio napad na novinarku Životić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija