1. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Pravoslavni vernici iz Gračanice organizovano u seču badnjaka

Pravoslavni vernici na centralnom Kosmetu i ove godine poranili su da iseku badnjak u obližnjoj šumi nadomak Gračanice.

U rano jutro, zajedno sa svojim, prijateljima, komšijama, ali i naslednicima meštani  Gračanice i okolnih srpskih sredina pohrlili su da za svoje domove obezbede hrastove  grane , koje simbolizuju drvo koje su pastiri doneli u pećinu da bi založili vatru i ugrejali pećinu gde je rođen Isus Hrist.

Miloš Stević na seču badnjaka poveo je i svog trogodišnjeg sina Lazara.

“Ove godine došao sam po badnjak sa svojim naslednikom. vera i tradicija se oduvek poštovala u našem domu. To je nešto što nas okuplja i u ovim teškim momentima pomaže da ostanemo na svojim ognjištima, a nadam se da će i moj sin nastaviti sa ovom tradicijom”, kaže Stević, dok maleni Lazar na ramenu drži badnjak.

Na seču badnjaka zatekli smo i prvog čoveka opštine Gračanica Srđana Popovića sa saradnicima.

“Dok je god nas na ovim prostorima, poštovaćemo našu tradiciju, jer je to ono što nas održava na ovim prostorima i  što će nastaviti da poštuju naša  pokolenja. Neka ovaj najradosniji hrišćanski praznik svaka naša porodica dočeka u miru, ljubavi i slozi i neka nas ovaj praznik još više ujedini”, poručio je predsednik opštine Gračanica.

Presečen badnjak domaćini odnose i ostavljaju ispred kuće, do večeri kada isti unose u svoje domove i uz pravoslavne običaje nalože vatru.

Prema tradiciji ispred jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na centralnom Kosmetu, organizuje se i paljenje badnjaka, koje svake godine okupi veliki broj vernika iz Gračanice i okolnih srpskih sela.

 

 

Related posts

„Železničar“ i „Hajduk“ podelili bodove

Jasmina Petkovic

„Bakice“ iz Uzdina čuvaju rumunsku tradiciju

Jelena Obradović

Popločana Vardarska, radovi se nastavljaju

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija