23. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Tradicionalni „Betlhem“ na Badnje veče

Vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obeležili su Badnje veče. Kod Slovaka u Vojlovici još uvek se povodom najradosnijeg praznika neguje  tradicionalni običaj „Betlhem“.

Slovaci u Vojlovici dočekuju Božić budni. Mladi, prerušeni u kraljeve, anđele i pastire u toku noći obilaze meštane i tom prilikom najavljuju rođenje Isusa Hrista. Tom prilikom se pevaju crkvene pesme, a domaćini ih daruju novcem i vinom.

Betlhem je neki vid predstave. Stari pastir zahvaljuje Bogu jer je dočekao rođenje Isusa, a anđeli obaveštavaju pastire da se desilo čudo, objašnjava jedan od organizatora, Miroslav Beška.

U porodici Pavlov, gde se mladići i devojke pripremaju za Betlhem, svečana je atmosfera. Badnje veče se proslavlja u krugu porodice i pripremaju se tradicionalna jela. Na prazničnoj trpezi obavezni su pečenje, kuvana kobasica, ren, a od kolača, tradicionalno, opekanci.

Božićni dan započinje misom u crkvi, a nastavlja se druženjem i veselim raspoloženjem.

Related posts

Spirić u poseti Narodnoj kuhinji: Tri sigurna obroka dnevno za 50 ljudi

Mica Milakov

„Pancir“ stigao u Srbiju

Nikoleta Dragaš

Grenel: Vučić je težak pregovarač, bori se za srpski narod

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija