25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Tradicionalni „Betlhem“ na Badnje veče

Vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obeležili su Badnje veče. Kod Slovaka u Vojlovici još uvek se povodom najradosnijeg praznika neguje  tradicionalni običaj „Betlhem“.

Slovaci u Vojlovici dočekuju Božić budni. Mladi, prerušeni u kraljeve, anđele i pastire u toku noći obilaze meštane i tom prilikom najavljuju rođenje Isusa Hrista. Tom prilikom se pevaju crkvene pesme, a domaćini ih daruju novcem i vinom.

Betlhem je neki vid predstave. Stari pastir zahvaljuje Bogu jer je dočekao rođenje Isusa, a anđeli obaveštavaju pastire da se desilo čudo, objašnjava jedan od organizatora, Miroslav Beška.

U porodici Pavlov, gde se mladići i devojke pripremaju za Betlhem, svečana je atmosfera. Badnje veče se proslavlja u krugu porodice i pripremaju se tradicionalna jela. Na prazničnoj trpezi obavezni su pečenje, kuvana kobasica, ren, a od kolača, tradicionalno, opekanci.

Božićni dan započinje misom u crkvi, a nastavlja se druženjem i veselim raspoloženjem.

Related posts

Marš na Drinu se i večeras orio Srbijom! Narod poslao jasnu poruku opoziciji

Nikola Toadjer

Dva gola „Želje“ u Kuli za maksimalan učinak

Jasmina Petkovic

HIP-Petrohemija: Planirani zastoj u proizvodnji

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija