16. jula 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Tradicionalni „Betlhem“ na Badnje veče

Vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obeležili su Badnje veče. Kod Slovaka u Vojlovici još uvek se povodom najradosnijeg praznika neguje  tradicionalni običaj „Betlhem“.

Slovaci u Vojlovici dočekuju Božić budni. Mladi, prerušeni u kraljeve, anđele i pastire u toku noći obilaze meštane i tom prilikom najavljuju rođenje Isusa Hrista. Tom prilikom se pevaju crkvene pesme, a domaćini ih daruju novcem i vinom.

Betlhem je neki vid predstave. Stari pastir zahvaljuje Bogu jer je dočekao rođenje Isusa, a anđeli obaveštavaju pastire da se desilo čudo, objašnjava jedan od organizatora, Miroslav Beška.

U porodici Pavlov, gde se mladići i devojke pripremaju za Betlhem, svečana je atmosfera. Badnje veče se proslavlja u krugu porodice i pripremaju se tradicionalna jela. Na prazničnoj trpezi obavezni su pečenje, kuvana kobasica, ren, a od kolača, tradicionalno, opekanci.

Božićni dan započinje misom u crkvi, a nastavlja se druženjem i veselim raspoloženjem.

Related posts

Nagrađujemo čitateljke: Online kursevi engleskog jezika povodom 8. marta

Jasmina Petkovic

Vučić: Poseta Kini jedna od najznačajnijih

Nikoleta Dragaš

U Srbiji održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija