31. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Stipendije za naše najbolje studente u inostranstvu

Najbolji studenti Srbije na master i doktorskim studijama u inistranstvu, njih 430 sa prosečnom ocenom preko devet, koji se stručno akademski usavršavaju uz sistemsku podršku Srbije s ciljem da tako stečena znanja implementiraju u Srbiji u koju će se vratiti nakon završenih studija, dobitnici su stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije po Konkursu za stipendiranje najboljih studenata studija drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica EU i EFTA, kao i na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2019/20. godinu.

Potpisivanju ugovora sa Fondom prisustvovao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Fonda, i tom prilikom istakao značaj podrške studijama i akademskom usavršavanju naše omladine na najboljim svetskim univerzitetima: „Pre svega želim da čestitam dobitnicima stipendija i da im poželim sreću u nastavku školovanja. Svako ulaganje u naše mlade ljude nije trošak već investicija u budućnost Srbije. Siguran sam da ste upravo vi najbolji ambasadori naše Srbije na svim svetskim univerzitetima i da će sva znanja i iskustva koja ćete steći biti dragocena i za vas i za Srbiju u kojoj ćete ih implementirati. Mi smo tu da vas i na ovaj način podržimo i pomognemo“.

Otkad je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond za mlade talente „Dositeja“ dodelio je 29.839 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, i u te svrhe je utrošeno više od 7,9 milijardi dinara.

„Na godišnjem nivou Fond podrži preko 3.300 najboljih srednjoškolaca i studenata. Od 2013. do danas povećan je ukupan broj stipendija za studije u Republici Srbiji sa 1.000 na 1.360, a iznos stipendija sa 250.000 na 300.000 dinara, za master i doktorske studije u inostranstvu na 604.327 dinara. Na ovaj način, kroz nagrađivanje i stipendiranje srednjoškolaca i studenata, država na sistemski način pokazuje brigu za mlade i njihovu budućnost koji su najvrednija današnjica i budućnost Srbije“, istakao je ministar Udovičić.

foto: Ministarstvo sporta

Related posts

Podsticaji za poljoprivrednike

Nikoleta Dragaš

Pijačni barometar za subotu 12. oktobar

Zorana Stekovic

Danas program ekonomskih mera za oporavak posle korone

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija