10. jula 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovin Vesti

Završni godišnji koncert KUD „Mladost“ iz Kovina

Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ iz Kovina završilo je igračku sezonu godišnjim koncertom. Publici su se pored domaćina predstavila još dva kulturno-umetnička društva – „Gaj“ iz Gaja i „Paja Marganović“ iz Deliblata, a za nabavku novih kostima pobrinula se Opština Kovin.

U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Kovinu oko sto učesnika predstavilo se publici na završnom koncertu Kulturno-umetničkog društva „Mladost“ iz ovog mesta. Publika je bila u prilici da pogleda igre iz Banata, Šumadije, Pčinje, Leskovca, ali i vlaške igre.

Danijela Miljković, umetnički rukovodilac i koreograf KUD-a „Mladost“ iz Kovina, istakla je da ovo društvo čuva i neguje tradiciju već 19 godina. Tri kompleta muške i 22 kompleta ženske nošnje kupljeno je zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila Opština Kovin.

  • Ovo je jedna od naših najboljih godina. Imali smo dosta putovanja što u zemlji, što u inostranstvu i to sve zahvaljujući našoj Opštini Kovin koja nam je maksimalno izašla u susret. Ove godine kupljen je novi komplet za vlaške igre. Kupljeno je 25 kompleta. Imali smo gostovanja u Bosni, u Rumuniji, Makedoniji na međunarodnom festivalu gde smo postigli zapažene rezultate – navela je Miljković.

KUD „Mladost“ je jedino kulturno-umetničko društvo u Kovinu, dok u celoj opštini vredno radi osam društava – istakla je Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin.

  • Igrači su ovom prilikom mogli da pokažu sjajne koreografije, a mi smo uživali u igri, ubeđeni da sa našom decom rade veliki entuzijasti koji uče šta je istorija i šta je tradicija. Kao opština trudimo se da pomažemo kudovima sa značajnim sredstvima kako prošle tako i ove godine.

Ukupna sredstva izdvojena za kulturu povećana su za milion dinara, a delom tog novca, Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ kupilo je novu nošnju.

Related posts

Pančevci budite disciplinovani!

Mica Milakov

Vučić u Leskovcu: Ustala je pristojna Srbija da sačuva svoju zemlju

Nikoleta Dragaš

Kibicfenster – prednost starijih Crepajaca u vanrednom stanju

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija