2. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat

Udruženje građana „Siguran život“ o inkluziji u Opovu

Udruženje Siguran život i partneri na projektu – UPIK Opovo, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata, Pančevo, S.H.U.P.I.K. „PARAKVAD VŠ“, Vršac i Udruženje paraplegičara Banata, Zrenjanin, održali su u Opovu završnu konferenciju projekta „Ostvarivanje ljudskih prava na socijalnu inkluziju i jednake mogućnosti za povratak dostojanstva osoba sa invaliditetom“ („Achieving human rights for social inclusion and equal opportunities to regain dignity of persons with disabilities”) koji finansira Evropska unija u okviru programa EIDHR a sufinansira Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Učesnike skupa je pozdravio predsednik Opštine Opovo dr Zoran Tasić, koji je istakao da svi možemo puno toga naučiti od ovih ljudi, a da će UPIK Opovo od strane lokalne samouprave uvek moći da računa na partnerstvo ili podršku u realizaciji svojih projekata.

Prisutne je pozdravio i zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev, koji je poručio da što više apliciraju na konkursima Pokrajinske Vlade i na taj način obezbede deo sredstava za edukaciju i egzistenciju svojih organizacija.

Pored Tasića i Stanisavljeva u ime republičkog i pokrajinskog saveza paraplegičara i kvadriplegičara govorili su Mihajlo Pajević i Stevan Lukovnjak koji su istakli da je potrebno uložiti još napora i sredstava kako bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati ovog projekta koji je trajao 12. meseci i implementiran je u četiri banatske opštine

Rezultati ostvareni zahvaljujući projektu:
– Osnivanje Kancelarije za osobe sa invaliditetom u Zrenjaninu i Panevu, incijative su dogovorene tokom javnih debata u ova dva grada.

– Formiranje Radne grupe za pristupačnost u okviru Grada Vršca u kojoj bi, među ostalima, bili predstavnici lokalnog udruzenja (PARAKVAD VŠ) i Odeljenja za urbanizam grada Vršca .

– Izrada i donosenje lokalne Strategije socijalne zastite i Lokalnog akcionog plana za ovu oblast, a dogovoreno je tokom javne debate.

– Pripremljen je zahtev za pokretanje socijalne usluge personalnog asistenta u Zrenjaninu kao i za postavljanje rampi na ulazima u javne zgrade…

U okviru projekta snimljen je i emitovan promo film na tri regionalne televizije 3. decembra na medjunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Related posts

Severna zona i za domaće investitore. Pavlov : Oko 15 naših investitora zainteresovano za 6 parcela

Mica Milakov

Sedmoro novoobolelih u južnom Banatu

Nikoleta Dragaš

Preventivni pregledi u Dolovu. Odličan odziv!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija