25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Povodom Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, održana je ceremonija na Spomen kompleksu „Stratište“ u blizini naseljenog mesta Jabuka. Brojne delegacije položile su vence i odale poštu stradalima.

Tradicionalno održavanje komemorativnog okupljanja kod Spomen obeležja „Straštište“ održano je povodom sećanja na 16. decembar 1942. godine, kada su Romi sistematsko upućeni u logore i likvidirani. Razlozi stradanja Roma u Drugom svetskom ratu su rasni, a ne idelološki, objasnio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić.

U Pančevu postoji 26 nacionalnih manjina koje generacijama žive u miru i slozi. Različitost jezika, kulture, običaja i tradicije predstavlja bogatstvo jednog grada.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda krvavog oružanog sukoba, koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljena.

U okviru svečanosti priređen je umetnički program scnariste i reditelja Vojislava Milina u izvođenju drmskih umetnika i uz pratnju hora „Aliluia“ i kvarteta „Rošer“.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Pančevom. Delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Grada Pančeva, Diplomatskog kora, kao i Udruženja građana i pojedinci, položili su vence i odale poštu stradalima.

 

Related posts

Vučićević na TV Pink: Vučiću je danas mnogo bolje, džabe su se radovali hejteri

Mica Milakov

Srbija i večeras poručila glasno NE tajkunima i Đilasu

Jelena Belić

Pratite koncert Lepe Brene iz svojih domova: Najveća muzička zvezda ovih prostora peva za vas ispred Skupštine grada!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija