30. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić telefonom razgovarao sa Merkelovom, u januaru poseta Berlinu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Kancelarka Merkel je tokom razgovora pozvala predsednika Vučića da u januaru poseti Berlin, što je predsednik Srbije prihvatio, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić i kancelarka Merkel su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Predsednik Vučić je ukazao na to da nemačke kompanije, koje posluju u Srbiji, zapošljavaju više od 60.000 radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu Srbije kao dobrog mesta za investicije.

Vučić je Merkelovoj zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine.

U isto vreme izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

On je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem – regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

Predsednik Vučić je nemačkoj kancelarki preneo utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu

Related posts

KUD „Stanko Paunović“ NIS Rafinerije nafte Pančevo obeležilo 70 godina postojanja

Nikola Toadjer

U poslednja 24 sata u Srbiji obolelo još 372 osobe, sedam preminulo

Zorana Stekovic

Dan Zavoda za javno zdravlje: Prevencija i skrining kolorektalnog karcinoma

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija