25. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Provera ispravnosti mesa u pančevačkim objektima svakodnevna

Republička veterinarska inspekcija svakodnevno radi na kontroli ispravnosti namirnica životinjskog porekla koje  mogu da se nabave u registrovanim objektima u gradu.  Problem  predstavljaju proizvodi koji nisu provereni i koje mogu da se kupe iz automobila ili na tezgama.Takve namirnice se oduzimaju i uništavaju.

Vetarinarska inspekcija Ministartsva poljoprivrede, šumarsva i poljopirvrede ima složen zadatak, jer pored toga što kontrolišu meso u objektima oni proveravaju i da li su zdrave životinje koje se šalju u klanicu. Posle klanja proverava se svinjsko meso  na trihenelozu, uzima se bris sa svinjslog i goveđeg mesa, ali i bris sa radnih površina, kao i mašine koje se koriste u obradi mesa. Sve se ovo radi kako bi meso mikrobiološki zdravo stiglo do potrošača, kaže Gina Abci, republička vetarinarska inspektorka.

Meso može da se kupi i od neproverenih proizvođača i prodavaca, a veterinarska inspekcija se trudi da tu prodaju spreči. Kao nađu takve namirnice inspektori ih oduzimaju i uništavaju.

Gina Abci objašnjava i kako kupac da prepozna da li je meso sveže.

Veterinarska inspekcija kontroliše i ispravnost ribljeg mesa u specijalizovanim prodavnicama kao i ribu koju prodaju alasi koji su u registovani  ribolovačkim društvima. Zato apeluju na sve koji naročito u vreme posta češće konzumiraju ribu da je ne kupuju na ne proverenim mestima jer to onda rade na sopstvenu odgovornost.

 

Related posts

Zaraženo još 276 osoba, preminula tri pacijenta

Nikoleta Dragaš

Ispitivanje ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje

Zorana Stekovic

Kulturno leto od 3. avgusta u Pančevu

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija