26. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije na čijem čelu je potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović i ove godine se priključilo globalnoj, svetskoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Cilj kampanje „16 dana aktivizma“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.
Svakog dana jedna od tri žene u svetu, pa i Srbiji žrtva je nekog vida nasilja – fizičkog, psihičkog ili seksualnog. Samo u Srbiji je od početka godine ubijeno 25 žena u porodičnom i partnerskom nasilju, a u poslednjih deset godina više od 330 žena. Odgovornost svih nas je da ne zatvaramo oči pred nasiljem, već da nasilnike prijavimo i žene ohrabrimo da se protiv toga bore.

Svesni ogromnog problema koji pogađa ne samo Srbiju, već i Evropu i svet, smatramo značajnim da se kao društveno odgovorna kompanija priključimo kampanji Koordinacionog tela i pošaljemo poruku da je nasilje nad ženama nedopustivo i da ni jedna žena više ne sme da bude ubijena.

Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje. Već nekoliko godina, u okviru ove kampanje osvetljeni su mnogi znameniti objekti uključujući piramide u Egiptu, Empire State Building, sedište Ujedinjenih nacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i objekti u našem glavnom gradu i pojedinim gradovima širom Srbije.

Related posts

U Srbiji 22 nova slučaja koronavirusa, ukupno 171

Nikoleta Dragaš

Festival rumunskih romansi i šlagera u Zrenjaninu

Anđa Bubonja

Važno rano otkrivaje dijabetesa

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija