30. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Vladimir Skalski predsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori

Na šestoj godišnjoj Izbornoj skupštini Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori, održanoj u Bratislavi, za predsednika je reizabran Vladimir Skalski. Susret delegata, koji je predstavljalo više od 120 slovačkih društava i institucija iz 24 država, trajao je dva dana.

Susret Svetskog udruženja Slovaka  započet je zasedanjem expertne komisije u koju se uključilo više od 30 stručnjaka iz desetina država i Slovačke. Godišnja Izborna skupština održana je narednog dana. Nakon intoniranja himne prisutnim članovima obratio se potpredsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori, Pavel Hlasnik i poželeo dobrodošlicu prisutnima.

U svom izlaganju predsednik Kancelarije Slovaka u dijaspori, Jan Varšo, izneo je problematiku velike asimilacije Slovaka iz dijaspore, najviše iz Vojvodine, Ukrajine i Ruske federacije. Kao dokaz je veliki broj, čak 1800 izdatih potvrda/iseljeničkih karti/ za odlazak u Slovačku.  Skalski  je podneo i izveštaj o radu i finansijama za period od 2015. godine do danas, kao i svoj plan za kandidaturu. Pošto je bio  jedini kandidat, Vladimir Skalski je ponovo izabran za predsednika Kancelarije Slovaka u dijaspori. Izabrani su i članovi Generalne komisije u koju su iz Srbije uključeni Jarmila Hromčik iz Belog Blata i Branislava Kulika iz Vojlovice.

 Učesnici su narednog dana imali organizovan izlet u Austriji gde su prisustvovali evangeličko slovačko-nemačkoj liturgiji u Hainburgu. Obišli su i mesto gde je pogranično obezbeđen prelaz iz Slovačke kroz koji su na desetine hiljada Slovaka bežali u slobodan svet. Na tom mestu je i spomenik izgnanim stanovnicima – karpatskim Nemcima Čehoslovačke republike kao i prelep vidikovac sa koga se može videti deo Slovačke i Beča.

 

Related posts

SNS Šabac: Poslušajte sugrađane, prestanite da manipulišete

Mica Milakov

Predsednik poslao jasnu poruku: Očekuju nas teški razgovori, ali PREDAJA NIJE OPCIJA!

Nikoleta Dragaš

GRBA: Još jednom apelujemo da se ne pale strništa, kazne su drakonske

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija