1. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Osam godina Sigurne kuće u Pančevu

Na današnji dan, 25.11. međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležavamo i 8 godina postojanja Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu.

Tokom 8 godina postojanja, Siurna kuća prihvatilaje 646 korisnika (309 žena i 337 dece), obavila oko 3000 telefonskih SOS razgovora, i oko 500 individualnih savetodavnih razgovora, obučili preko 20 volontera i stručnih radnika, realizovala veći broj projekata sa ciljem promocije rada Prihvatilišta, informisanja o odlikama i oblicima porodičnog nasilja i nasilja nad ženama i promocije vrednosti koje zastupamo tj.  bezbednog i samostalnog života žena i deca sa iskustvom nasilja. Realizovali smo i projekte sa ciljem obezbeđivanja uslova za razvoj i stimulisanje njihovih ličnih kapaciteta i naročito ekonomskog osnaživanja žena.

Rezultati rada ogledaju se kako kroz broj osamostaljenih žena i bezbednije dece, broj dece koja su uključena u obrazovni sistem, čiju smo hrabrost i kreativne kapacitete podstakli,opremljenost kuće za život i tehničke uslove  koje smo unapredili, razvijen program rada, visok kvalitet pružene usluge i stručnog rada sa njima i Licencu za pružanje usluge.

Svedok se svaka od njih ne osamostali i ne bude bezbedna, nećemo biti u potpunosti zadovoljni rezultatima rada. Ipak, ponosni smo na sve one koje smo obučili za zanate i veštine, koje smo podržali u zapošljavanju, koje smo ohrabrili da mogu i treba da izađu iz kruga nasilja, koje su danas naše saradnice, koje su danas jače i sigurnije zbog naših ulaganja i uzajmnog poverenja, i danas su samostalne.

Posebno mesto u našem razvoju zauzima ekonomsko osnaživanje odnosno funkcionisanje Udruženja Ruke kojim se objedinjuju naša iskustva i njihove potrebe: potrebe  za novim znanjima i veštinama, (obuke za zanatske veštine, prezentaciju i prodaju proizvoda), za praktičnom primenom naučenog, prozivodnjom i zapošljavanjem, i potrebom zaudruživanjem i umrežavanjem između žena sa iskustvom porodičnog nasilja, uspešnih preduzetnica iz lokalne zajednice i stručnih radnika Prihvatilišta.

Na ovaj način želimo svima koji su verovali u nas da se zahvalimo ali i da poručimo da naša i njihova borba nije završena, da je i dalje potrebno da razumemo i podržimo njihove potrebe i strahove, da budemo tu za njih utrenucima slabosti i sumnji, da nastavimo da verujemo u njihove snage.

Related posts

Smanjena lista čekanja za operaciju katarakte

Jasmina Petkovic

Otkrivena plantaža marihuane u Novoj Crnji

Mica Milakov

Milišići iz Kraljeva: Zahvalnost SNS-u za novu kuću

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija